latinica  ћирилица
22/10/2016 |  16:43 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

FBiH: Ove godine u požarima smrtno stradalo 11 osoba

Na području Federacije BiH, od januara do septembra ove godine, u požarima je smrtno stradalo 11 osoba, dvije osobe su teže povrijeđene, a 13 osoba lakše.

U istom periodu registrovano je 3.870 požara. Od toga - 2.706 požara na otvorenom, 948 na objektima i 216 na vozilima. Ukupna površina zahvaćena požarima iznosila je 497,60 hektara, rekla je portparolka Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona registrovana su 1.494 požara, Kantona Sarajevo 913 požara, Zeničko-dobojskog - 439, Unsko-sanskog - 369, Tuzlanskog - 352, Zapadnohercegovačkog - 133, Srednjobosanskog - 127, na području Kantona 10 - 40 požara te Bosanskopodrinjskog kantona - 15 požara. Na području Posavskog kantona nije registrovan nijedan požar.

Govoreći o najčešćim uzrocima nastanka požara, Kovač je istakla da je to "predmet predistražnih i istražnih radnji policijskih i pravosudnih organa".

- Šume su u nadležnosti kantona i u skladu s tim, istragu i način na koji će se ona provoditi vrši ministarstvo unutrašnjh poslova kantona. Po pravilu, na mjesto izbijanja požara, osim vatrogasaca izlaze i pripadnici MUP-a koji odlučuju da li je u istragu potrebno uključiti tužilaštvo ili će istragu provoditi MUP - istakla je Kovač.

Savjet ministara BiH je u januaru 2014. godine usvojio studiju "Gašenja šumskih požara u BiH". Studiju je izradila interresorna radna grupa u čijem sastavu su, između ostalog, bili i predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH, Ministarstva odbrane BiH, predstavnici entitetskih uprava civilne zaštite i distrikta Brčko.

- Savjet ministara je izrazio spremnost da, u cilju kvalitetnijeg nastupa kod proizvođača - ponuđača protivpožarnih letjelica, opreme i sredstava za zaštitu od požara, s vladama entiteta i distrikta Brčko, razmatra mogućnost zajedničke nabavke, a to bi, kako je u studiji i predloženo, bilo u vlasništvu entiteta i time bi entiteti samostalno upravljali - rekla je Kovač.

Izvor: Dnevni avaz