latinica  ћирилица
22/10/2016 |  17:57 ⇒ 23/10/2016 | 11:58 | Autor: RTRS

CIK i dalje ni riječi o Izetbegovićevim prijetnjama Dodiku (VIDEO)

Zbog prijetnje kandidatu iz suprotne stranke da će proći kao Gadafi, Vojina Pavlovića CIK je prije četiri godine skinuo sa izborne liste.
Prijetnje Bakira Izetbegovića - Foto: RTRS
Prijetnje Bakira IzetbegovićaFoto: RTRS

Na istu prijetnju Bakira Izetbegovića Miloradu Dodiku ni nakon mjesec dana CIK, ali ni bilo koja druga BiH institucija - ni riječi.

"Neđo neće pobijediti nikada više. I ako pobijedi, eto nas Šešeljevih radikala odmah drugi dan pred opštinu. Smijenićemo ga ako treba, kao što su oni Gadafija smijenili"- ove riječi, izgovorene protiv kandidata suprotne stranke na lokalnim izborima 2012, koštale su Vojina Pavlovića odborničkog mjesta u skupštini Bratunca.

Gotovo ekspresno Centralna izborna komisija poništila je njegovu kandidaturu, kaznila i njega i stranku čiji je bio kandidat. Četiri godine poslije u izbornoj kamanji, a na dan referenduma o Danu Republike, sličnu prijetnju predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku uputio je bošnjački člana Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

- Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda. Definitivno se ne možete odnositi na ovakav način prema SAD-u, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR-u, PIK-u, a da to nema svoje posljedice - rekao je Izetbegović tada.

Ni tokom izborne kampanje, ni poslije izbora, ali ni gotovo mjesec dana nakon ovakve izjave ni CIK, ali ni druge BiH institucije nisu osudile, a kamo li na neki način kaznile Izetbegovića.

- CIK je apsolutno pod kontrolom Izetbegovićeve politike - kaže Pavlović.

Podsjetimo, Izetbegovićeva prijetnja i poređenje Dodika sa Gadafijem, Sadamom Huseinom i Miloševićem na dan referenduma uzbudila je strasti u regionu. Zbog svega se oglasio i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Ko će to, po njegovom mišljenju, da uradi? Protiv Gadafija su okrenuli stanovnike Libije. Šta bi trebalo da se desi da bi stanovnici Republike srpske to učinili svom letigimno izabranom predsjedniku? Dodik se koristi demokratskim principom da ostvari svoje ideje. Koje sredstvo bi Izetbegović koristio da ostvari svoj naum o ubistvu jednog predsjednika? - pita Nikolić.

Nakon takvih prijetnji predsjednik Dodik priznao je da se u Sarajevu ne osjeća sigurno očekujući da reaguju bezbjednosne agencije BiH. Sve je to samo još jedan dokaz da i CIK, ali i ostale BiH institucije djeluju po dvostrukim aršinima, ističe Pavlović.

- To govori da oni koji vole Republiku Srpsku moraju obavezno biti kažnjeni ili moraju biti uklonjeni kao Gadafi. Oni koji mrze Republiku Srpsku biće nagrađeni od strane institucija kojima komanduje politika Bakira Izetbegovića - kaže on.

Zbog toga, smatra Pavlović, predstavnici srpskog naroda u Sarajevu moraju biti jedinstveni u odbrani institucije predsjednika. Prijetnja i osporavanje legitimiteta predsjednika Srpske napad je na srpski narod, kategoričan je Pavlović.