latinica  ћирилица
23/10/2016 |  13:12 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Manjak magnezijuma je krivac ovih nepodnošljivih simptoma

Iako je toliko značajan za organizam, magnezijum je najranjiviji mikroelement.
Manjak magnezijuma - Foto: Screenshot
Manjak magnezijumaFoto: Screenshot

Uz sve to, registrovano je da u posljednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje količine magnezijuma. Nekada je samo jedan dnevni obrok sadržao potrebne količine, a danas ga ima samo u tragovima. U drugom planu su, i nepravilna ishrana, dnevno u prosjeku unesemo 175 mg, a potrebe su od 300-350 mg, brza hrana, uticaj stresa, intenzivniji način života.

Bijeli hljeb i glazirani pirinač koje koristimo svakodnevno "pate" od nedostatka magnezijuma, pa ako se na sve doda i fosforna kiselina, jedan od bitnih sastojaka svih kola napitaka, pušenje i alkohol – za magnezijum nema života.

Simptomi nedostatka magnezijuma:

- sklonost čestim depresijama
- razdražljivost, uznemirenost, promjene raspoloženja
- buđenje u toku noći uz grčeve u listovima, tikovi
- osjećaj suvoće grla
- sklonost niskom krvnom pritisku uz pojačan puls
- zebnje i strahovi
- niska tolerancija prema virusnim i bakterijskim infekcijama

Oni koji uzimaju preparate sa dodatkom magnezijuma uglavnom ih lako podnose, jer bioorganske soli magnezijuma ne draže želudac, a zbog najčešće kombinacije sa vitaminom B6 prodire u svaku ćeliju i tamo ostane. Ima i sposobnost da prevede B6 iz neaktivne u aktivnu formu, i zato uspijeva da ga održi u pravoj ravnoteži.

Magnezijum u sadejstvu sa vitaminom B6, pomaže da se smanji jačina PMS tegoba, da se menstrualni ciklus gotovo ne osjeti, ili lako prebrodi, umanjuje neprijatnosti u menopauzi i poboljšava rad nervnog i srčanog sistema.

Izvor: B92