X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/10/2016 |  08:59 ⇒ 09:00 | Izvor: RTRS

Nije sve što se reklamira "hrono"

Mnogo je zloupotreba sve popularnijeg režima.
Namirnice (Foto: Thinkstock) -
Namirnice (Foto: Thinkstock)

Hrono proizvodi sve češće se nalaze na rafovima prodavnica kao roba koja bi trebalo da privuče kupce zainteresovane za zdravu ishranu. Nerijetko su u ponudi i brojni vodiči za "hrono kuhinju" i preporuke za "hrono recepte", što je u suštini marketinška zloupotreba sve popularnijeg režima ishrane koji se temelji na činjenici da bi u određeno doba dana trebalo jesti one namirnice koje u to vrijeme organizam može najbolje da iskoristi.

- Puno je loših proizvoda i plagijata koji se prodaju pod imenom hrono ishrane - kaže dr Ana Gifing, koja je prva promovisala i približila ovaj nutricionistički režim kroz konkretne savjete, recepte, kao i rad sa pacijentima.

Doktorka Gifing, koja je prošle nedelje promovisala novu knjigu:"Moj prvi zalogaj", posvećenu pravilnoj ishrani dece, kaže da za hrono režim ishrane nisu potrebni gotovi "hrono" proizvodi, nego je najbitnije vrijeme obroka i izbor namirnica.

Doručak je obavezan, jer je tada organizam najaktivniji u oslobađanju masnoća koje su ključne za obezbjeđivanje energije potrebne za rad srca i pluća. U to doba dana trebalo bi jesti ugljene hidrate - hljeb, razne cerealije i masti životinjskog porijekla. Idealno vrijeme ručka je između 13 i 15 časova, a izbor namirnica proteini biljnog i životinjskog porijekla, tačnije meso i povrće koje je izvor "sporih" šećera i vlakana. Uveče, kada započinje period odmora najbolji obrok su salate od grilovanog mesa i svježeg povrća začinjene hladno cijeđenim uljem.

PRAVILA HRONONUTRICIЈE

- Obavezno tri obroka dnevno u periodu od 8 do 20 časova

- Četiri sata je pauza između obroka

- Večera najmanje dva sata prije spavanja

- Zabranjena su gazirana pića i sve vrste grickalica

- Slatkiši dozvoljeni samo od 16 do 18 časova, desert tek sat do dva nakon ručka

- Voće se ne jede ujutro i uveče

- Hljeb, testenine i skrobna povrća (krompir, grašak) jesti najkasnije do 15 časova

- Najbolje je svježe povrće, a ako se bari onda je bolji izbor kuvanje na pari

- Kravlje mlijeko nije dozvoljeno jer se teško vari, već kiselo mlijeko i sirevi

- Margarin, biljni sirevi (osim tofu - sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva nisu dozvoljeni, jer su izvor industrijskih trans-masti koje povećavaju nivo lošeg holesterola.

Izvor: Novosti