latinica  ћирилица
24/10/2016 |  10:10 | Autor: RTRS

Јapanci pronašli rješenje za parkiranje bicikala

U samo osam sekundi kompaktno sklonište Eco Cycle bicikl pohrani 12 metara pod zemlju.

U prestolnici Јapana 14 posto građana odlazi na posao biciklom, navelo je to japansko ministarstvo transporta. Osim ljudima ulice Tokija tako su bile prenapučene i biciklima koji su zauzimali lokacije u cijelom gradu.

Podzemni trezor za skladištenje bicikala Eco Cycle, međutim, uspio je to promijeniti. Nalikuje malom kiosku, a u samo osam sekundi vaš će bicikl pohraniti 12 metara pod zemlju. Pločnici time ostaju uredni, a bicikli koji su ih donedavno 'krasili' postaju stvar prošlosti.

- Istovremeno ovo je blagoslov i prokletstvo. Odlično je imati puno biciklista, ali zato imate i puno bicikala zavezanih oko stanica podzemne. Ne samo da zauzimaju prostor nego mogu biti i opasni - poručio je  Chad Fayen iz Biciklističkog saveza u Јapanu.

Osovine spremišta dizajnirane su da zaštite bicikl od krađe i kiše te u slučaju potresa.

Pametni uređaj za lociranje tzv. IC Tag  stavlja se na bicikl, a korisnik dobiva karticu koju prislanja na vrata kioska. Zatim se aktivira kompaktni mehanizam spremišta, kako navodi Si-En-En.

Mjesečna karta za parkirno mjesto iznosi oko 25 dolara, vrlo pristupačna cijena u odnosu na parkiranje automobila u istom razdoblju. Naime, za to ćete trebati izdvojiti 700 dolara.

Čak 78 posto japanskog domaćinstava posjeduje bicikle, a širom zemlje dostupno je pedeset Eco Cycle spremišta. Iz kompanije najavljuju mogućnost širenja poslovanja na svjetsko tržište.

Izvor: Agencije