X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
24/10/2016 |  14:58 | Izvor: RTRS

Ulje đumbira i riba protiv bolova u koljenu

Efikasnost ulja đumbira i ribe potvrđuju pacijenti koji pate od bolova u koljenima, bez obzira na životnu dob ili uzrok bola u ovom velikom zglobu.
Ulje (Fotolia) - Foto: ilustracija
Ulje (Fotolia)Foto: ilustracija

Za osobe koje pate od bolova u koljenima konzumiranje ulja đumbira i ribe može biti pravi način da se oslobode ovog neprijatnog stanja. Efikasnost navedenih namirnica potvrđuju pacijenti, bez obzira na životnu dob ili uzrok bola u ovom velikom zglobu, tvrdi bečki ljekar Hademar Bankhofer. Bolovi, zapravo, ne moraju uvijek biti posljedica istrošenosti zgloba, koja je karakteristična za stariju populaciju. Nekada predstavljaju posljedicu pogrešnog opterećenja tijela, ali i naslijeđa.

Doktor Bankhofer tvrdi i da utrljavanje ulja od kamilice, kantariona, maslina i azijske "tigrove masti" može da bude djelotvorno. Pitanje je jedino kome šta odgovara, zbog čega bi najprije treblo isprobati uzorke navedenih melema i potom odabrati onaj pravi.

Korijen đumbira takođe pomaže u otklanjanju bolova. Lijek se priprema tako što se od svježeg korijena đumbira odsječe jedan komad, izrenda i time maže zglob koljena. Radi potpunog efekta, istovremeno treba piti i čaj od ove začinske biljke.

Osim toga, u ishranu bi obavezno trebalo uvrstiti ribu - losos, haringu i skušu. Ove vrste riba bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje istovremeno jačaju i zglobove.

Izvor: Večernje novosti