latinica  ћирилица
24/10/2016 |  15:33 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Doboj: Zbog krađe instalacija izbjegličke porodice grijanja (VIDEO)

Zbog oštećenja i krađe instalacija u izbjegličkom kolektivnom centru Doma penzionera u Doboju bez grijanja su 124 porodice. Nadležni kažu da će problem što prije biti riješen.
Dom penzionera u Doboju - Foto: RTRS
Dom penzionera u DobojuFoto: RTRS

Grijanje u Doboju počelo je prije dvadesetak dana, ali ne i za stanare izbjegličkog centra u Domu penzionera. Razlog je neispravna, pokidana i pokradena instalacija za grijanje.

Nedostaju ventili, pa čak i radijatori, koje su otuđili nepoznati počinioci.

Dok čekaju da problem bude riješen stanari alternativnog centra, uglavnom starija lica, snalaze se kako znaju.

- Malo rernu uključim pa se grijem. Bojim se samo da se šta ne zapali, nije ni struja baš tako sigurna, priča Mara Marković.

Borivoje Todorović kaže da se pokrije, stavi ruke među noge i šuti. Plaši se šta će biti kad bude prava zima.

U Gradskoj toplani kažu da su spremni odmah da uključe grijanje ali da tome treba da prethodi detaljan pregled i sanacija instalacija.

- Poslije takvog izvještaja i saniranog stanja doći će do puštanja grijanja. Znamo da su instalacije oštećene, da pustimo grijanje kakav bi haos nastupio u tom domu, kaže Zdravko Patrović, direktor Gradske toplane u Doboju.

U Ministarstvu za ibjeglice i raseljena lica kažu da će problem biti riješen prije niskih temperatura. Poteškoće prave procedure koje se moraju proći.

Radovan Grajić, pomoćnik ministra, ističe da su sve te kvarove u većem dijelu otklonili, te da će ono što je ostalo  završiti u najkraćem roku.

U Domu penzionera smještene su 124 izbjegličke porodice. Za ljih će biti napravljen novi objekat za trajni smještaj.

Priprema se tehnička dokumentacija i projekat i već na proljeće mogla bi početi gradnja. To je dio projekta vrijednog 30 miliona maraka , koji će biti realizovan u 15 opština Srpske s ciljem raspuštanja kolektivnih centara.

Od tog novca biće rekonstruisan i dio Doma penzionera u Doboju.