latinica  ћирилица
24/10/2016 |  16:31 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Sarajevo: Kapela Vidovdanskih heroja propada zbog nemara kantonalnih vlasti (FOTO/VIDEO)

Kapela Vidovdanskih heroja na pravoslavnom groblju Sveti arhanđeli Gavrilo i Mahailo u Sarajevu, propada zbog nemara kantonalnih vlasti.
Kapela Vidovdanskih heroja u Sarajevu - Foto: RTRS
Kapela Vidovdanskih heroja u SarajevuFoto: RTRS

Do sada niko nije reagovao na apele SPKD Prosvjeta za pomoć u obnovi ruiniranog krova i zahtjeve da se Vidovdanska kapela i groblje vrate Crkvenoj opštini sarajevskoj.

Posmrtni ostaci Gavrila Principa i njegovih drugova 7. jula 1920. sahranjeni su u zajedničkoj grobnici u Sarajevu, a 19 godine kasnije njihove kosti prebačene su u Vidovdansku kapelu gdje su i danas.

Iz kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Pokop Sarajevo odgovoreno je našoj televiziji da je za rekonstrukciju krova Vidovdanske kapele potrebno 23.000 maraka i da su od kantonalnih vlasti tražili da se ta sredstva obezbijede u budžetu za 2017-u godinu.

Kakvog li paradoksa da u srcu Sarajeva, grada koji se odrekao Gavrila Principa proglasivši ga teroristom, počivaju kosti mladobosnaša. U kapeli Vidovdanskih heroja koju su nebriga sarajevskog preduzeća Pokop i zub vremena vidno načeli, a Srbi čini se zaboravili.

- Mislim da je bruka da i pored svega ova kapela izgleda ovako čak i da nije spomenik Mladoj Bosni, da je neka obična kapela to je nedopustivo, rekao je Savo Vlaški, predsjednik SPKD Prosvjeta Sarajevo.

Foto: RTRS

Sarajevske vlasti oglušile su se na brojne apele i molbe da se zamijeni krovna konstrukcija jer je postojeća trula i prijeti urušavanje kapele. Nikome nije jasno na osnovu kojeg zakona je groblje Sveti Mihajlo, gdje se nalazi kapela, otuđeno od sarajevske, crkvene opštine.

- Što se tiče kapele Vidovdanskih heroja ona jeste u lošem stanju. Svih ovih godina pozivam da nam se vrati ono što je vlasništvo crkvene opštine, a potom da se to sanira, istakao je Vanja Јaovanović, paroh sarajevski.

Dotrajali krov na Vidovdanskoj kapeli samo je ram žalosnoj slici stanja u kojem se nalaze sarajevski Srbi. Godinama se ne zna ko je ukrao biste uglednih sarajevskih umjetnika Voje Dimitrijevića i Mice Todorović. Na gradskoj vijećnici i dalje stoji ploča koja tekstom vrijeđa Srbe, desetine srpskih ulica i trgova odavno su preimenovane slaveći neke nove heroje Sarajeva.

Foto: RTRS

- Iskreno mene već počinje da zabrinjava ovo stanje. Ovo sve što se dešava pitam se da li je vrijeme da i dalje ostanemo u ovom gradu? Јa ću se zato zalagati ali,..., dodaje Vlaški.

Kapela Vidovdanskih heroja čuva sjećanje i na pravoslavno groblje staro nekoliko vijekova, koje se nekada nalazilo na mjestu današnje zgrade zajedničkih institucija BiH. Naime, sagrađena je od nadgrobnih spomenika sa tog groblja.