latinica  ћирилица
24/10/2016 |  20:27 | Autor: RTRS

Put u središte Zemlje: Island buši rupu do energije magme

Islanđani novim projektom žele probušiti pet kilometara duboku rupu kako bi došli do energije rastaljenih stijena i napravili najsnažniju geotermalnu elektranu
Island buši rupu do energije magme (Foto: IDDP) -
Island buši rupu do energije magme (Foto: IDDP)

Geotermalna energija nije toliko raširena i popularna kao energija vjetra ili sunca, a radi se o tome da toplinske pumpe koriste toplinu zemlje kako bi se proizvodila električna energija.

Naravno, cilj je doći do što toplijih stijena, ili do vrućine rastaljenih stijena - odnosno magme. Upravo to je ono na čemu rade u IDDP-u (Iceland Deep Drilling Project).

Oni su 2009. slučajno došli do rezervoara magme na dubini od dva kilometra dok su radili klasičnu geotermalnu bušotinu. Nastavili su eksperimentirati kako bi vidjeli koliko energije mogu dobiti i kad su ga napunili vodom dobili su najsnažniji geotermalni izvor ikad, a generisao je oko 30 MW energije.

Sada žele to ponoviti, ali namjerno i u puno većoj mjeri. S bušenjem rupe duboke pet kilometara počeli su na jugozapadu Islanda još u avgustu. Cilj im je napraviti najtopliju rupu.

Magma koja vulkanskom aktivnošću dolazi u more ovdje zagrijava vodu na temperature od 400 do 1.000 stepeni Celzijusa. Ljudi su već bušili na ovakvim dubinama, ali nikad u tekući sastav poput magme.

Zbog izuzetno visokog pritiska na toj dubini, zagrijana voda se pretvara u superkritičnu paru, koja nije tekućina ni plin i ima puno više energije. Uspije li IDDP doći do tog spremnika, predviđa se da bi mogli napraviti geotermalnu elektranu snage 50 MW, odnosno desetak puta jaču od konvencionalnih.

Island je inače zemlja koja se za energiju uopšte ne oslanja na fosilne izvore, ali tri četvrtine energije dobijaju od hidroelektrana na branama. Uspiju li realizovati projekat, ovo bi bio novi značajan doprinos čiste energije za ovu zemlju.

Izvor: 24sata.hr