latinica  ћирилица
25/10/2016 |  11:38 ⇒ 26/10/2016 | 11:50 | Autor: RTRS

Stolac posvađao članove CIK-a (VIDEO)

Kada će biti održani ponovljeni izbori u Stocu još je neizvjesno. Centralna izborna komisija ni na današnjoj sjednici nije donijela odluku o poništavanju izbora u ovom gradu.
CIK - Foto: RTRS
CIKFoto: RTRS

Većinom glasova usvojen je prijedlog da se prvo po službenoj dužnosti pokrenu postupci protiv svih odgovornih za prekid izbornog procesa, do kojeg je došlo zbog brojnih nepravilnosti i fizičkog nasilja.

Burna rasprava o izborima u Stocu prekinuta je glasanjem kojim je većina članova odlučila da treba ići putem koji su predložili hrvatski članovi - prvo utvrditi odgovornost, pa tek onda poništavanje i novi izbori.

- Prvo treba da utvrdimo vinovnike opstrukcije, vinovnike prekida izbornog procesa u Stocu, da se CIK o tome izjasni, da izrekne sankcije i da nakon toga možemo pristupiti normalnom donošenju odluke o poništenju izbora u Stocu - rekao je Vlado Rogić, član CIK-a-

Protiv ovog prijedloga i te kako su bili glasni bošnjački članovi koji su željeli danas donijeti odluku o poništavanju izbora u Stocu.

- Mi gubimo vrijeme. Možemo samostalno ići u odluku o poništenju izbora i pripremati se za nove izbore, a da svi procesi utvrđivanja odgovornosti i kandidata i izborne administracije mogu ići paralelno - rekao je Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a.

Uz opasku kako neko od CIK-a želi da pravi istražni organ, Šantić nije krio razočarenje ishodom sjednice i neizvjesnošću kada će biti održani ponovljeni izbori u Stocu.

- Očigledno je postupak neke druge prirode, neke stvari se žele prije završiti iz nekih drugih razloga - rekao je.

Posebnu pažnju izazvale su moguće sankcije za one za koje se utvrdi odgovornost. Da li će krivci za izborni haos biti skinuti s lista?

- Imamo još i novčane kazne, uklanjanje administracije itd, ali jedna od sankcija je i ta da se uklone vinovnici, krivci za prekidanje izbornog procesa u Stocu - rekao je Rogić.

Podsjećamo, protiv kandidata SDA za načelnika Stoca Salmira Kaplana i još 10 lica policija je podnijela izvještaj mostarskom kantonalnom tužilaštvu zbog uništvanja glasačkih materijala i fizičkih napada. Koliko će trajati CIK-ovo utvrđivanje odgovornosti niko ne zna. Ali se zna da nakon odluke o poništavanju izbora, počinje teći rok od 14 dana za održavanje novih.