latinica  ћирилица
25/10/2016 |  13:35 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

"Kazani jesu najmonstruozniji, ali nisu jedini zločin nad Srbima" (VIDEO)

Sarajevsko Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije već treću godinu podsjeća na jamu Kazane i istinu o samo jednom u nizu zločina nad Srbima u Sarajevu.
Kazani - Foto: RTRS
KazaniFoto: RTRS

Uoči sutrašnje godišnjice ubistva Mušana Topalavovića Caca, kojim je još 1993. sarajevsko vojno i političko rukovodstvo željelo da se amnestira od zločina nad Srbima, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije predstavilo je publikaciju "Ratni zločin na Kazanima - Presude".

Koautor publikacije Edvin Kanka Ćudić ocjenio je da zločin na Kazanima još strašniji jer pravda nikada nije zadovoljena, a jedini optuženi za ratni zločin Samir Bejtić, nakon presude od 14 i po godina pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u dva navrata oslobađan je od odgovornosti. "Vrijeme naše rane ne liječi", poručuju porodice ubijenih sarajevskih Srba i upozoravaju: "Kazani jesu najmonstruozniji, ali nisu jedini zločin nad Srbima!". 

Mušan Topalović Caco, kojem su namjeravali pripisati sve zločine, nakon rata iz grobnice sa NN oznakama prenesen je na šehidsko groblje Kovači i sahranjen nadomak Alije Izetbegovića u prisustvu desetina hiljada Sarajlija. Nikada nisu sahranjeni brojni Srbi stradali na Kazanima. Samo 29 ih je ekshumirano.

- Kazani nikada nisu do kraja ekshumirani, jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom, te postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani - kaže Ćudić.

Institut za nestale BiH zatražio je prije više od dvije godine da se jama Kazani ponovo ekshumira. Tužilaštvu je dostavljena i dodatna dokumentacija, ali nema obrazloženja zašto se jama ne otkopava i pored navoda počinilaca zlodjela tokom sudskih postupaka da su Kazani progutali još srpskih života.

Sarajevo: Predstavljena knjiga "Ratni zločin na Kazanima - Presude (Foto:RTRS)

- Neko žestoko lobira da se to ne otvara, možda čak i iz Instituta. Čak se bojim da neke od ovih aktivnosti imaju za cilj da se slučaj Kazani zacementira - kaže Milutin Mišić, član Kolegijuma iz Republike Srpske Instituta za nestale BiH.

Sarajevo je priznalo Kazane i Mušana Topalovića Cacu označilo kao odgovornog još `93, kada su ga ubili u akciji Trebević, a Bakir Izetbegović, potrudio se da svojim prisustvom na Kazanima amnestira vojnu i političku vrhušku i od ovog, ali i od drugih zločina nad Srbima.

- Koliko Srba je u Visokom to niko nikad neće znati, to je tabu tema za nas porodice. Čitava jedna država stajala je iza toga, ne samo pojedinci - kaže Milka Kokot, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije.

Sarajevo: Predstavljena knjiga "Ratni zločin na Kazanima - Presude" (Foto: RTRS)

 Projekatu, čiji bi ishod mogao biti da su Kazani jedini simbol stradanja Srba u Sarajevu osim Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije pridružuje se i sarajevski ogranak SKiPD Prosvjeta. Iz Prosvjete namjeravaju sutra posjetiti ovo srpsko stratište. Reagujući na to što se Sarajevo istina stidljivo konačno poklanja srpskim žrtvama nevladine organizacije iz Srpske, koje okupljaju žrtve i njihove porodice upozoravaju, neće dopustiti licemjerno prekrajanje istine.