latinica  ћирилица
27/10/2016 |  16:31 ⇒ 16:45 | Autor: RTRS

Smanjite nivo stresa i anksioznosti uz ovu pjesmu!

Kada stvari postanu stresne na poslu, u školi ili u privatnom životu, koristimo se različitim tehnikama za smirivanje i smanjivanje stresa. Јedan naučno provjeren način je slušanje muzike, ali ne bilo koje.
Slušanje muzike - ilustracija (foto: Thinkstock) -
Slušanje muzike - ilustracija (foto: Thinkstock)

Naučnici kažu: napravite listu od 10 pjesama koje važe za one koje najviše opuštaju.

Zvučne terapije su dugo bile popularne kao način opuštanja i poboljšanja zdravstvenog stanja. Vijekovima su stare kulture koristile muziku za poboljšanje života i zdravstvenih uslova.

Danas, neuronaučnici navode koje pjesme su najefektivnije za smirivanje. Studija je sprovedena na učesnicima koji su pokušavali da riješe komplikovane zagonetke u što kraćem periodu, dok su bili povezani sa senzorima. Zadaci su indukovali određen nivo stresa, a učesnici su slušali različite pjesme dok su im istraživači mjerili aktivnost mozga kao i fiziološka stanja koja su uključivala otkucaje srca, pritisak i disanje.

Doktor Dejvid Luis-Hodžson iz “Majnd lab“ internacionalne laboratorije, koji je predvodio istraživanje, rekao je da je jedna pjesma posebno uticala na relaksaciju učesnika, više nego bilo koja druga muzika koja je puštana tokom studije.

Zapravo, slušanje te jedne pjesme "Weightless" rezultiralo je u nevjerovatnih 65 odsto smanjenja pretjerane anksioznosti i 35 odsto u smirivanju navedenih fizioloških stanja.

Ova pjesma je zapravo napravljena zbog toga. Grupa koja je napisala “Weightless“, Markoni Union, uradila je to u saradnji sa terapeutima. Njene pažljivo aranžirane harmonije, ritam i bas pomažu slušaocu u ravnoteži otkucaja srca, smanjivanju krvnog pritiska i smanjuju nivo hormona stresa, kortizola.

Pored pjesme "Weightless" koja je zauzela prvo mjesto kao najefektivnija, ostalih devet na listi su:

2. Electra od Airstream

3. Mellomaniac (Chill Out Mix), DJ Shah

4. Watermark, Enya

5. Strawberry Swing, Coldplay

6. Please Don’t Go, Barcelona

7. Pure Shores, All Saints

8. Someone Like You, Adele

9. Canzonetta Sull’aria, Mozart

10. We Can Fly, Rue du Soleil (Cafe Del Mar)