latinica  ћирилица
27/10/2016 |  18:29 ⇒ 28/10/2016 | 11:34 | Autor: RTRS

Kako je zemljište na Zlatištu postalo vlasništvo arapskog šeika (VIDEO)

Zemljište na Zlatištu, gdje je trebalo da bude podignut spomenik ubijenim sarajevskim Srbima, sada je vlasništvo sarajevskog preduzeća DOO Emirates, čiji je posredni vlasnik šeik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Arapi kupuju zemljište na Zlatištu - Foto: RTRS
Arapi kupuju zemljište na ZlatištuFoto: RTRS

U janauru su kupili gotovo 40 dunuma zemlje i šume, uključujući i austrougarsku kulu, koje pripada opštini Istočni Stari Grad.

O prodaji teritorije na entitetskoj granici, koja je u otadžbinskom ratu odbranjena uz velike žrtve, govore bivši i sadašnji saradnici načelnika opštine Boje Gašanovića koji je tu zemlju prodao.

Daleko od očiju javnosti u katastarske knjige Republike Srpske, kao vlasnik blizu 36 duluma zemlje i šume na obroncima Trebevića, tik iznad Sarajeva, upisalo se preduzeće DOO Emirates, čiji je indirektni vlasnik arapski šeik Mohamed Alkasemi.

- Po prvom saznanju da je moguća prodaja zemljišta, građani MZ Trebević su izrazili jasan stav da su protiv prodaje i izgradnje novih objekata i vikend naselja, kaže Vaso Kapor, predsjednik MZ Trebević-opština Istočni Stari Grad.

Rasprodaja zemlje u Istočnom Starom Gradu postala je zaštitni znak načelnika Boje Gašanovića. Njegovi nekada najbliži saradnici, kažu građani opštine Istočni Stari Grad, nisu imali koristi od te prodaje.

- Ono što mene posebno muči je to da je na ovom prostoru mnogo krvi proliveno. Mnogo ljudi je izginulo, meni je žao da je Bojo to iskoristio s obzirom na to da nije bio borac kao ja i mislim da je tom čovjeku samo lično bogaćenje interes, priča Slavko Vasić, predsjednik SO Istočni Stari Grad (2004-2010).

Šeik Mohamed Alkasimi već je u blizini otkupljenog zemljišta napravio zabavni park Sanilend koji masovno pohode Sarajlije.

Koje su mu namjere, nije poznato ali je sigurno da neće podići krst i sagraditi crkvu ubijenim sarajevskim Srbima na Zlatištu, što je prije nekoliko godina bila ideja.