latinica  ћирилица
27/10/2016 |  19:25 ⇒ 19:25 | Autor: RTRS

Đokić: Srpska ostvarila rast BDP-a

Republika Srpska u ovoj fazi godine, ostvarila je rast BDP-a od 2,5 odsto, a do kraja godine očekuje se povećanje i do tri odsto u odnosu na prošlu godinu, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske, Petar Đokić, gostujući u programu Radija Republike Srpske.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Ovaj rast je veći nego što smo i planirali. U više oblasti naše privrede imali smo rast. Govorimo o povećanju obima proizvodnje toplotne i električne energije, rastu prerađivačke industrije, rastu poljoprivrede, a vidljiv je i rast u oblasti vađenja ruda i minerala. Ukupno, naša industrija u prvih devet mjeseci ove godine je ostvarila rast od 8 odsto u odnosu na 2015. godinu - kaže Đokić.

On je naglasio da su brojni energetski projekti u Srpskoj već dali rezultate, jer se u ovoj godini povećao obim proizvodnje električne energije za više od 27 odsto.

Govoreći o situaciji u oblasti šumarstva, Đokić je rekao da je Vlada Srpske usvojila plan razvoja "Šuma Srpske" i da se u toj oblasti, vide pozitivni rezultati.

- "Šume Srpske" su pozitivno poslovale za prvih šest mjeseci ove godine, a pozitivno su poslovale i prošle godine. Za prvih šest mjeseci ove godine ostvarena je dobit od šest miliona KM, a sigurno će do kraja godine ova dobiti biti i veća, što je i bio važan cilj - dodao je Đokić za Radio Republike Srpske.