latinica  ћирилица
29/10/2016 |  16:07 ⇒ 30/10/2016 | 12:15 | Autor: RTRS

U Vučijem dolu, između Bileće i Nikšića, sjećanje na Vučedolsku bitku (VIDEO)

Na Vučjem Dolu, na granici Crne Gore i Hercegovine, obilježena je 140-ta godišnjica čuvene Vučedolske bitke, i osveštan hram Svetog sveštenomučenika Atinogena.
Vučedolska bitka - obilježavanje - Foto: RTRS
Vučedolska bitka - obilježavanjeFoto: RTRS

Bitka na Vučjem Dolu koja se odigrala 29. jula 1876. godine, i u kojoj su Hercegovci i Crnogorci potpuno porazili tursku vojsku jedan je od presudnih događaja u oslobađanju Hercegovine i Crne Gore od turske vlasti. Ovaj događaj se smatra jednom od najvećih oslobodilačkih bitaka u srpskoj istoriji uopšte.

Na mjesto gdje se prije stotinu četrdeset godina sudariše konji i junaci, danas su došli brojni Hercegovci i Crnogorci. Kako su složno tada porazili tursku vojsku, tako su slogom i zajedničkim radom za svega četiri godine podigli spomen -hram vučedolskim junacima.

- Ovo mjesto ne samo od danas, nego i do danas je mjesto susreta sa Bogom, i dokaz da bog nije u sili nego u pravdi, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

U besjedi vjernicima vladika Grigorije istakao je da je sav život, smisao i napor Crkve Hristove i duha Božijeg da nam Otac otkrije istinu našeg postojanja.

Medaljom Svetog Georgija Eparhija budimljansko-nikšićka odlikovala je jednaest pojedinaca, donatora i ktitora hrama zaslužnih za njegovu gradnju, a među njima i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao svečanosti, izjavio je da je novosagrađena spomen-crkva spomenik jedne od važnijih bitaka srpskog naroda za slobodu.

Dodik je rekao da su sve srpske bitke ličile jedna na drugu, kao i ova, te da su bile bitke za slobodu srpskog naroda, za pravo na život, za svoju vjeru i za Srpsku pravoslavnu crkvu, a nikada da bi nekome oduzele slobodu.

Naglasio je da danas srpski narod živi na različitim mjestima, ali objedinjen u onom što je njegovo, a to je vjera, kultura, jezik, pismo i krsna slava.

Vučedolska bitka je nastavak Kosovske bitke - rekao je akademik Matija Bećković besjedeći okupljenom narodu.

Na svečanoj akademiji govorio je akademik Matija Bećković, koji je rekao da je Vučedolska bitka nastavak Kosovskog boja.

On je istakao da je ova crkva dokaz zajedništva crnogorskog i hercegovačkog naroda, kojima su stavljene granice, ali su oni jedan narod.

Hram Svetog sveštenomučenika Atinogena podignut je od klesanog bilećkog kamena , prilozima brojnih donatora, i vrijednim radom majstora iz ovog kraja.

Od samog događaja koji se odigrao ovdje prije 140 godina, postojala je namjera da se na ovom mjestu podigne spomen hram, ali iz ovih ili onih razloga to se nikada nije dogodilo. Ova generacija potomaka i poštovalaca vučedolskih junaka to je dočekala.

Svečanosti na Vučjem Dolu prisustvovalo je nekoliko hiljada građana Hercegovine i Crne Gore, predstavnik Vlade Republike Srbije Mileta Radojević, predstavnik Ruske ambasade iz Podgorice, te brojni drugi ugledni gosti . Predstavnika vlasti Crne Gore nije bilo.