latinica  ћирилица
30/10/2016 |  15:45 ⇒ 31/10/2016 | 13:11 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske putuje u Kinu, razgovori sa zvaničnicima i privrednicima (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra putuje u devetodnevnu posjetu Kini gdje će učestvovati u radu privrednog foruma i sastati se s potpredsjednikom kineske Vlade koji je njegov domaćin.
Milolrad Dodik - Foto: RTRS
Milolrad DodikFoto: RTRS

Sa guvernerom kineske pokrajine Sičuan Dodik će razgovarati o partnerstvu ove pokrajine i Republike Srpske, a u Pekingu, sa internacionalnim sekretarom Komunističke partije Kine, potpisaće sporazum o saradnji i partnerstvu SNSD-a i te partije, što predstavlja dodatni podsticaj dobroj saradnji kineske države i kineskih kompanija s Republikom Srpskom.

Dodik je najavio i niz susreta s predstavnicima kompanija koje su zainteresovane da ulažu u Srpsku.

Inače, prestolnica provincije Sičuan, Čengdu, nalazi se na čelu liste svjetskih gradova koji se najbrže razvijaju, zbog čega je uzor stručnjacima za urbanizaciju. Ima 12 miliona stanovnika i poznatiji je kao "Ajped Siti", po fabrici za sklapanje "Eplovog" tablet računara, i jedan je od vodećih ekonomskih centara Kine.

U ovom megapolisu smještena su predstavništva svjetskih koncerna iz domena informacijskih tehnologija, farmaceutske industrije i drugih ogranaka visoke tehnologije, u staklenim palatama u čuvenom “Saut parku“, na južnom obodu metropole, koji izgleda kao grad budućnosti.

Kineski privredni rast se tokom proteklih 15 godina kretao oko 10 odsto, dok je u Čengduu rast iznad prosjeka zemlje. DŽoel Kotkin, koji sastavlja "Forbsovu" listu gradova koji će u budućnosti najbrže rasti, stavio ga je na prvo mesto, kao grad koji izuzetne mogućnosti za industriju spaja sa održivim urbanističkim razvojem i komunalnom strukturom.