latinica  ћирилица
31/10/2016 |  10:04 ⇒ 10:07 | Autor: RTRS

Mijović: Rezultati DNK tokom dana, fizička zaštita nedovoljna

Službe MUP-a u toku dana imaće rezultate DNK analize sa oružja nađenog u blizini porodične kuće premijera, ali zbog dalje istrage neće odmah biti poznati javnosti, rekao je zamjenik načelnika Nacionalnog kriminalističkog centra Dragan Mijović.
Oružje i municija - Foto: SRNA
Oružje i municijaFoto: SRNA

On je pojasnio da je bitno za tragove, koji treba da dobiju status materijalnih dokaza, ne samo da se otkriju, već i momenat kada će da se objelodane javnosti.

"Policija ima prednost u odnosu na počinioce tako što dolazi do tragova, ako se objavi prerano policija gubi tu prednost. Počinioci mogu da utiču na svjedoke, unište dokaze", rekao je Mijović gostujući na TV Pink.

On je pojasnio da se ispitivanja još rade, da je dopuna uviđaja bila juče, a da je uviđaj započeo u subotu po mraku, te da forenzičari traže sve što može da ukaže na počinioce, a to su otisci, DNK materijal...

Bivši direktor BIA Andreja Savić kaže da nije smjelo da se dogodi da se takav arsenal naoružanja nađe u blizini kuće visokog državnog funcionera, te da to ukazuje na ozbiljne propuste službi bezbjednosti.

"Ne može se samo fizičkom zaštitom ostvariti bezbjednost štićenih ličnosti . Ključ svega je u prikupljanju obavještajnih i kontraobavještajnih podataka. Ako nemate obavještajne podatke vi ste u problemu. Treba doći do namjera počinioca", naglašava Savić.

Dodaje da je takav arsenal oružja ozbiljan signal, te da stvari ne treba potcijeniti već slučaj treba istražiti do kraja.

On kaže da je posljednjih godina primjetna razgradnja nacionalnog sistema bezbjednosti, te primećuje da je Srbija u procesu pridruživanja i otvorenosti zaboravila na nacionalne interese.

"Poslije 2000. godine imali smo snažna nastojanja zemalja sa zapada koje su sugerisale da idemo ka ukidanju pojedinih službi bezbjednosti", pojašnjava on.

Dodaje da najviši državni funkcioneri treba da koriste rezidencije zbog bezbjednosti, a time se i službama koje ih štite olakšava posao.

Podsjeća da i bivši premijer Vojislav Koštunica nije želio da se iseli iz porodičnog stana u centru Beograda, te ponavlja da se štićenim licima u centru grada jednostavno ne može obezbjediti visok stepen zaštite.

Izvor: TANЈUG