X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
31/10/2016 |  16:34 ⇒ 16:54 | Izvor: RTRS

Misteriozna deveta planeta možda "pomjera" Sunčev sistem

Planeta za koju se vjeruje da je deveta u našem Sunčevom sistemu, ali koja je još uvijek misteriozno neuhvatljiva za astronome, mogla bi da predstavlja uzrok "kolebanja" koje čini da se planete kreću pod različitim uglom u odnosu na Sunce.
Misteriozna deveta planeta možda"pomjera" Sunčev sistem (foto:Ilustracija) -
Misteriozna deveta planeta možda"pomjera" Sunčev sistem (foto:Ilustracija)

Planeta za koju se vjeruje da je deveta u našem Sunčevom sistemu, ali koja je još uvijek misteriozno neuhvatljiva za astronome, mogla bi da predstavlja uzrok "kolebanja" koje čini da se planete kreću pod različitim uglom u odnosu na Sunce, tvrdi se u novom istraživanju.

"S obzirom na to da je deveta planeta toliko velika, a njena orbita nagnuta u odnosu na ostale planete, Sunčev sistem jednostavno mora lagano da se krivi van orbite", izjavila je vodeća autorka istraživanja sa Kalifornijskog tehnološkog instituta Elizabet Bejli.

Sve planete u našem Sunčevom sistemu (ne računajući hipotetičku devetu planetu) okreću se oko Sunca u istoj ravni, ali se ova ravan razlikuje za šest stepeni u odnosu na Sunce koje je nagnuto iz Zemljine perspektive. Pretpostavlja se da je deveta planeta deset puta veća od Zemlje i da obilazi oko Sunca na udaljenosti 20 puta većoj od Neptunove i sa još ekstremnijim nagibnim uglom, koji se razlikuje za 30 stepeni u odnosu na ostale planete. Ovi faktori mogli bi da objasne nagib Sunčevog sistema, jer ekstremna orbita devete planete uzrokuje "multimilijardugodišnje kolebanje sistema".

Izvor: Večernje novosti