latinica  ћирилица
31/10/2016 |  16:52 ⇒ 17:02 | Autor: RTRS

Јasminki Petrović regionalna nagrada "Mali princ"

Јasminka Petrović ovogodišnja je dobitnica nagrade "Mali princ" za najbolju dječju knjigu u regionu objavljenu u prethodnoj godini, saopštio je danas izdavač Kreativni centar.
Јasminka Petrović-Leto kada sam naučila da letim (foto:citymagazine.rs) -
Јasminka Petrović-Leto kada sam naučila da letim (foto:citymagazine.rs)

Knjiga Јasminke Petrović "Leto kada sam naučila da letim", u izdanju Kreativnog centra proglašena je na 13. Međunarodnom dječijem festivalu "Vezeni most" u Tuzli, za najbolju dečju knjigu objavljenu u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini u 2015. godini.

Za nagradu je nominovano osam knjiga iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

O najboljoj knjizi tajnim glasanjem odlučivao je žiri u sastavu: dr Zorana Opačić (Srbija), dr Marina Gabelica (Hrvatska), dr Svetlana Kalezić Radonjić (Crna Gora) i dr Ibrahim Kajan (BiH).

Projekat "Vezeni most" afirmiše dječiju literaturu u Bosni i Hercegovini, podstiče kulturno povezivanje u regiji i razvoj kreativnih sposobnosti mladih.

U okviru projekta organizuju se druženja djece s piscima u osnovnim školama, a različitim aktivnostima razvija se navika čitanja kod djece kao jedna od najbitnijih vrijednosti u periodu odrastanja i formiranja mlade ličnosti.

Mali princ" peta je nagrada koju je ove godine osvojio roman Јasminke Petrović "Leto kada sam naučila da letim". ona je dobitnica i nagrade "Neven" za najbolje djelo u oblasti beletristike objavljeno 2015, zatim "Plavi čuperak" Zmajevih dječjih igara, Srebrno Gašino pero za najduhovitije literarno ostvarenje za djecu objavljeno u 2015. godini i nagradu dječjeg žirija "Dositejevo pero".

Knjiga "Leto kada sam naučila da letim" našla se u katalogu Međunarodne biblioteke za djecu u Minhenu u kojem se preporučuju najbolje knjige za djecu i mlade iz cijelog svijeta.

Izvor: Tanjug