latinica  ћирилица
31/10/2016 |  20:18 | Autor: RTRS

Ljubomir Simović dobitnik nagrade "Dejan Medaković"

Prestižnu književnu nagradu "Dejan Medaković" dobio je Ljubomir Simović za knjigu "Do Oba i Huangpua", saopšteno je iz novosadske Izdavačke kuće "Prometej".
Ljubomir Simović (foto: carsa.rs) -
Ljubomir Simović (foto: carsa.rs)

U saopštenju se dodaje da je tročlani žiri odluku o dodjeli te nagrade Simoviću donio jednoglasno.

U obrazloženju žirija stoji da je Simović u svojoj neupitnoj i veoma uticajnoj lirici obnovio motive i promišljanja hodočasničkog poimanja "našeg dugog pamćenja".

"Simović je obnovio motive hodočasničkog poimanja našeg dugog pamćenja u nepregledu opšteg zaborava i ležerne zategnutosti, koja najčešće odražava razmetljivost siromašnih. Ono što su pedesetih godina, kao otkrovenje, ali i kao dug pjevali Svetislav Mandić, Dejan Medaković i Vasko Popa, u višeslojnoj, nijansiranoj i plemenitoj pesmi Simovićevoj se javlja kao posledično verovanje", navedeno je u obrazloženju žirija.

Žiri za dodjelu nagrade "Dejan Medaković" radio je u sastavu Draško Ređep, predsjednik, i članovi Radovan Popović i Boško Suvajdžić.

Nagradu "Dejan Medaković" do sada su dobili Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Radivoje Stokanov, Aleksandar Gatalica, Dinko Davidov i Nada Milošević Đorđević.

Ta nagrada, koju dodjeljuje "Prometej", dobitniku će biti uručena u Novom početkom 2017. godine.

Iyvor: SRNA