latinica  ћирилица
02/11/2016 |  13:37 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

Zašto ljudi dolaze bolesni na posao?

Probudili ste se ujutru kako bi se spremili za posao, ali važe tijelo odaje jasne signale bolesti koja vas želi vratiti u krevet. Da li ostati kući ili stisnuti zube i krenuti na posao? Odgovor je teži nego što se čini.
Prehlada (ilsutracija) -
Prehlada (ilsutracija)

Zahtjevni šefovi, nesiguran posao, radoholičarske navike i pritisak kolega utiče na odluku gotovo jednako, ako ne i više od činjenice da su jedan ili dva dana bolovanja najbolja opcija. Posljednja anketa Bi-Bi-Sija otkriva da većina radnika odlazi na posao kada ne bi trebali. Šta leži iz takvih nelogičnih odluka?

Prvenstveno, mnoge kompanije pomno prate broj radnih dana svojih uposlenika što se kasnije, najčešće na godišnjem nivou, pretapa u broj slobodnih dana ili broj dana godišnjeg odmora.

Takođe tu je pritisak okoline u vidu osjećaja krivice zbog činjenice da će kolege morati popuniti njegove dnevne obaveze. Takođe, ukoliko većina kolega na posao dolazi bolesna, onda postoji neizgovorena želja da se i vi tako ponašate.

Pojedine firme nemaju problema sa odsustvom radnika u slučaju bolesti, ali se to odsustvo podrazumijeva kao radni dan kojem se pristupa od kuće.

S druge strane, postoje kompanije sa fleksibilnom raspodjelom obaveza koje mogu priuštiti logično odsustvo jednog ili dva radnika za vrijeme sezone prehlade i gripe, ali i za vrijeme bolesti koja odnosni znatno više vremena.

Izvor: Kliks