latinica  ћирилица
02/11/2016 |  16:17 | Autor: RTRS

Simptomi koji upozoravaju na slab rad bubrega

Јedan od najčešćih simptoma bolesti bubrega jeste bol u donjem dijelu leđa.
Bubrezi (Foto: Thinkstock) -
Bubrezi (Foto: Thinkstock)

Bol se može pojaviti u jutarnjim satima, na jednoj ili obje strane donjeg dijela leđa. Takođe, možete osjetiti poteškoće prilikom mokrenja. Ovo je najstariji znak oštećenja bubrega i ako se dijagonstikuje na vrijeme, može se uspejšno liječiti.

Osip, suvoća, svrb

Ovo je standardan simptom da nešto nije u redu sa bubrezima. Ako vas koža često svrbi bez nekog očiglednog razloga, onda je veoma moguće da su vaši bubrezi oštećeni.

Promjene u mokraćnoj funkciji

Bubrezi su odgovorni za izlučivanje mokraće, pa zbog poremećaja funkcije dolazi do promjene u izlučivanju. Ova promjena može da uključuje sljedeće:

Mokraća može biti pjenasta, češće uriniranje tokom noći, urin može da sadrži krv, osjećaj pritiska ili poteškoća sa mokrenjem, češće mokrenje, ili u većim količinama nego inače, blijeda mokraća i ređe mokrenje ili u manjim količinama nego inače.

Budite svjesni da su početne promjene mokraćne funkcije samo blagi znakovi problema sa bubrezima, a promjena boje urina je znak težeg stanja.

Otoci u raznim dijelovima tjela

Bubrežna oštećenja rezultuju dodatnim nakupljanjem tečnosti, koja se ogleda u oticanju lica, ruku, nogu, zglobova, stopala. To pokazuje da je oštećenje bubrega mnogo teže i da treba reagovati odmah.

Umor i slabost

Hormon eritropoetin, koji proizvode bubrezi, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koja imaju ulogu u prenošenju kiseonika u ćelije.

Oštećenje bubrega smanjuje izlučivanje ovog hormona, što dovodi do smanjivanja broja crvenih krvnih zrnaca, a time i do anemije.

Kako poboljšati funkciju bubrega?

Funkcija bubrega djelotvorno može biti poboljšana kroz dijetu i bolji način života.

Prva stvar koju možete da uradite jeste da ne pušite i izbjegavate okolinu i proizvode sa visokim sadržajem kadmijuma.

Redovno vježbanje, hidratacija, upotreba nezaslađenog soka od brusnica na dnevnoj bazi, može znatno poboljšati zdravlje bubrega.

Izvor: Agencije