latinica  ћирилица
03/11/2016 |  08:43 ⇒ 08:43 | Autor: RTRS

"Raj na Zemlji": Naseljeno mjesto na kojem nema komaraca

Island je jedno od rijetkih naseljenih mjesta na Zemlji na kojem nema komaraca, a niko ne zna tačno zašto, piše Njujork tajms.

Island nije ni približno hladan kao Antarktik na kojem komarci zbog niskih temperatura ne bi mogli nikad da prežive, niti mu manjka izvora i jezera koji komarcima prilično pogoduju za razmnožavanje.

Komaraca ima u svim susjednim državama – Norveškoj, Danskoj, Škotskoj, pa čak i na Grenlandu – što cijeli slučaj čini samo još misterioznijim.

Najvjerovatnija teorija do sada je da ih na distanci drži okeanska klima – komarci ležu jaja na niskim temperaturama, a larve se izležu kada otopli. Na Islandu su međutim, zastupljene tri smjene hladnih i toplih perioda godišnje, pa naučnici pretpostavljaju da bi takvi uslovi mogli da budu suviše nestabilni za opsanak ovih insekata.

Komarac (Foto: James Gathany/PHIL/CDC)

Prema drugim, moguće je da se uzrok ovog fenomena krije u hemijskom sastavu samog tla Islanda, ili u vodi, odnosno da postoje hemijska jedinjenja koja komarci ne tolerišu.

Ipak, globalno zagrijavanje moglo bi da promijeni sve – rast globalne temperature vazduha u posljednjih 20 godina prouzrokovao je naseljavanje oko 200 novih vrsta insekata na područje Islanda. Ukoliko se ovaj trend nastavi, komarce će možda biti moguće naći i na ovom mjestu.

Ipak, to nisu nužno loše vijesti – ribe bi u tom slučaju na raspolaganju imale još jedan izvor hrane.

Izvor: B92