latinica  ћирилица
03/11/2016 |  08:43 ⇒ 08:43 | Autor: RTRS

"Raj na Zemlji": Naseljeno mjesto na kojem nema komaraca

Island je jedno od rijetkih naseljenih mjesta na Zemlji na kojem nema komaraca, a niko ne zna tačno zašto, piše Njujork tajms.
Island  Foto: Thinkstock.com -
Island Foto: Thinkstock.com

Island nije ni približno hladan kao Antarktik na kojem komarci zbog niskih temperatura ne bi mogli nikad da prežive, niti mu manjka izvora i jezera koji komarcima prilično pogoduju za razmnožavanje.

Komaraca ima u svim susjednim državama – Norveškoj, Danskoj, Škotskoj, pa čak i na Grenlandu – što cijeli slučaj čini samo još misterioznijim.

Najvjerovatnija teorija do sada je da ih na distanci drži okeanska klima – komarci ležu jaja na niskim temperaturama, a larve se izležu kada otopli. Na Islandu su međutim, zastupljene tri smjene hladnih i toplih perioda godišnje, pa naučnici pretpostavljaju da bi takvi uslovi mogli da budu suviše nestabilni za opsanak ovih insekata.

Komarac (Foto: James Gathany/PHIL/CDC)

Prema drugim, moguće je da se uzrok ovog fenomena krije u hemijskom sastavu samog tla Islanda, ili u vodi, odnosno da postoje hemijska jedinjenja koja komarci ne tolerišu.

Ipak, globalno zagrijavanje moglo bi da promijeni sve – rast globalne temperature vazduha u posljednjih 20 godina prouzrokovao je naseljavanje oko 200 novih vrsta insekata na područje Islanda. Ukoliko se ovaj trend nastavi, komarce će možda biti moguće naći i na ovom mjestu.

Ipak, to nisu nužno loše vijesti – ribe bi u tom slučaju na raspolaganju imale još jedan izvor hrane.

Izvor: B92