latinica  ћирилица
03/11/2016 |  15:45 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Inicijativa o spajanju lokalnih i opštih izbora

Lideri stranaka koje čine vlast na nivou BiH dogovorili su inicijativu o spajanju lokalnih i opštih izbora, rekao je danas u Sarajevu predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

"To će pomoći da imamo izbore svake četiri godine, a ne svake dvije, što je s aspekta troškova veoma korisno. Očekujem da na tome istrajemo do kraja", objasnio je Borenović.

On je naveo da je tokom veoma kontruktivnog i iskrenog sastanka razgovarano o životnim pitanjima, te da je dogovorena inicijativa o smanjenju troškova lijekova za 11 do 12 odsto.

"Mislim da je dobro smanjiti cijene lijekova, prolongirati plaćanje PDV-a, spojiti izbore i uvesti plavi dizel. Sve je to u korist građana koji žive u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, svim dijelovima BiH", ocijenio je Borenović.

On je dodao da su lideri parlamentarne većine na nivou BiH razgovarali o političkoj inicijativi da se pokaže politička snaga i hrabrost, a učesnici obavežu da će potpisati dokument kojim bi se u naredih šest godina uvela neka vrsta moratorijuma na apelacije i tužbe prema Ustavnom sudu BiH koje se tiču prošlosti.

Borenović je naveo da će oni, kao lideri stranaka, nastojati stvoriti preduslove institucije bave prošlošću, a političari budućnošću.

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović i Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić ocijenili su da je koalicija na nivou BiH i Federacije BiH stabilna i da neće biti promjena, a da je današnji sastanak bio produktivan.

"Prije svega, koalicije su stabilne. Neće doći ni do kakvih razlaza i razbijanja koalicije ni na državnom niti na federalnom nivou. Razgovarali smo o akcizama na gorivo i akloholna pića, plavom dizelu. Vrijeme je da se kadrovska pitanja rješavaju, to je odavno u zastoju. Vrijeme je da pojeftine lijekovi", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se naplata PDV-a pomjeri na kraj mjeseca da bi se olakšalo privrednicima. "Savjet ministara usvojiće budžet i poslati ga Predsjedništvu BiH, tako da ćemo ga vjerovatno usvojiti do sredine mjeseca i pružiti šansu Parlamentarnoj skupštini BiH da ga usvoji do kraja mjeseca", rekao je Izetbegović.

Govoreći o koalciji na nivou Federacije BiH, Izetbegović je rekao da SDA i SBB nisu zajedno zbog vlasti već zato što nema alternative, te da neće biti stabilnosti ako bilo koja od te dvije stranke bude isključena.

Radončić je rekao da se nije pričalo o kadrovskim rješenjima, te da je SBB zadovoljan radom svojih ministara u Vladi FBiH i Savjetu ministara BiH.

"Nećemo pokretati taj domino efekat. Ako neko iz HDZ-a i SDA nije zadovoljan svojim ministrima – vidjećemo šta ćemo raditi", rekao je Radončić.

On je naveo da je SDA dugo instistirala da SBB uđe u koaliciju i stabilizuje političke prilike u FBiH, te da je Izetbegović u pravu kad kaže da ta koalicija nema alternativu, te da ove dvije stranke moraju i treba da rade zajedno.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je zabrinutost zbog činjenice da se treći ili četvrti put razgovara o stvarima o kojima je već postignut politički dogovor.

Čović je naveo da ne vidi razloga zašto bi predsjednici stranaka ponovo pričali o nekim stvarima jer je danas ponovljeno da svi čvrsto stoje iza dogovorenog u vezi sa akcizama, što je bilo prije 15 dana.

On je napomenuo da su lokalni izbori prošli, te da preostaje da se pokrene parlamentarna procedura na nivoima gdje utiču na izvršnu vlast da se sprovede ono što je dogovoreno.

On je rekao da su čelni ljudi Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda bili na sastanku i da je dogovoreno da oni preuzmu svoj dio obaveza.

"Nemamo druge mogućnosti nego da ova koalicija, odnosno partnerstvo odradi nekakav posao, jer svi drugi nisu zainteresovani za njega. Kada smo nedavno razgovarli sa /predsjednikom SNSD-a Miloradom/ Dodikom veoma je jasno rekao da nema nikakvog interesa da zbog ambijenta u ovom trenutku ulazi u vlast na nivou BiH, te da taj posao odrade oni koji su to preuzeli i napravili agende", rekao je Čović.

Čović je naveo da će upitnik za članstvo BiH u EU donijeti komesar za politiku proširenja Јohanes Han 9. decembra te da od tog trenutka BiH dobija novu fazu.

"Uvjeren sam da ćemo tim putem doći i do kandidatskog statusa na kraju iduće godine. Ali, isključivo je do nas i zbog toga sam zabrinut zbog onoga šta međusobno radimo u posljednjih mjesec dana", rekao je Čović.

On je dodao i da je zaključeno da će shodno master planu 31. januara biti završena priča o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

"To je jedan od preduslova, jer naš upitnik nije dovoljno popuniti. Moramo reći da smo `Sejdić-Finci` i IZborni zakon završili do kraja januara", rekao je Čović, koji je najavio i razgovore sa američkim i britanskim ambasadorima o Partnerstvu za mir i Akcionom planu za članstvo u NATO-u.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da nema nijednog razloga za nestabilnu parlamentarnu većinu, te da je fokus današnjeg sastanka bila budućnost, a ne šrošlost.

"SDS u ovom momentu daje podršku prijevremenim izborima. Dogovorili smo da definišemo određene radne grupe koje će sasgledati kako ćemo te izmjene definisati, a potom da pristupimo načelnom dogovoru o spajanju parlamentarnih i lokalnih izbora", rekao je Govodarica.

On je dodao da je danas razgovarao o plavom dizelu, pitanju koje je veoma značajno za poljoprivrednike i građane koji žive od te djelatnosti. "To je bio jedan od uslova SDS-a i svakako ću iskoristiti priliku da razgovaram kako unaprijediti zakon o akcizama. Zaista nas raduje što smo se usaglasili da postoji potreba za plavim dizelom", rekao je Govedarica.

U Sarajevu je danas održan sastanak članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Čovića sa liderima vodećih političkih stranaka u BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović, NDP-a Dragan Čović i SBB-a BiH Fahrudin Radončić, te predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Izvor: Srna