latinica  ћирилица
03/11/2016 |  20:40 | Autor: RTRS

Bijela kuća poručila Londonu i Briselu - Bregzit da protekne bez problema

Bijela kuća pozvala je danas Veliku Britaniju i Evropsku uniju da osiguraju da proces "Bregzita" protekne fleksibilno i glatko, nakon što je britanski sud presudio da je vladi u Londonu potrebna dozvola parlamenta za započinjanje procesa britanskog napuštanja EU.
Engleska (Foto: Flickr/Tyler Merbler) -
Engleska (Foto: Flickr/Tyler Merbler)

"Mi smo svjesni odluke koju je donio Visoki sud Ujedinjenog kraljevstva. Mi radimo i nastavićemo da radimo blisko sa zvaničnicima u Londonu, Briselu i našim međunarodnim pratnerima širom svijeta kako bi se osigurao nastavak ekonomske stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta u Evropi i van nje", rekao je novinarima u predsjedničkom avionu portparol Bijele kuće Erik Šulc, a prenio Rojters.

On je uputio "poziv i Ujedinjenom kraljevstvu i Evropskoj uniji da u pregovorima nastave da budu fleksibilni i riješe to u procesu koji je gladak, pragmatičan, transparentan i produktivan".

Predsjednica vlade Škotske Nikola Sterdžon izjavila je danas da odluka Višeg suda Velike Britanije da britanski parlament treba da odluči o početku izlaska te zemlje iz Evropske unije naglašava "haos koji vlada u britanskoj vladi".

"Odluka je veoma značajna i naglašava haos i konfuziju koja vlada u srcu britanske vlade", rekla je predsjednica vlade Škotske, a prenosi Rojters.

Evropska komisija neće komentarisati odluku Višeg suda Velike Britanije da britanski parlament, a ne vlada treba da odobri početak formalnog procesa izlaska te zemlje iz EU.

"Nije na EK da spekuliše o tome, jer postoje određene stvari koje još mogu da se dogode u Velikoj Britaniji, da li će se vlada žaliti ili ne. Nije na nama da to komentarišemo", rekao je portparol EK Margaritis Shinas, a prenio AP.

Izvor: Tanjug