latinica  ћирилица
04/11/2016 |  07:51 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Uspostavljen partnerski odnos Komunističke partije Kine i SNSD-a (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik i šef Odjeljenja za međunarodne poslove Komunističke partije Kine Song Tao ozvaničili su i utemeljili u Pekingu početak saradnje dvije partije.
Song Tao, šef Odjeljenja za međunarodne odnose Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednika Srpske i SNSD-a Milorada Dodika - Foto: RTRS
Song Tao, šef Odjeljenja za međunarodne odnose Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednika Srpske i SNSD-a Milorada DodikaFoto: RTRS

- Čvrsta rukovodeća uloga Komunističke partije Kine ključna je za brz razvoj ove zemlje, a ona sama ima jak centar u djelu predsjednika Si Đipinga, rekao je šef Odjeljenja za međunarodne odnose ove stranke Song Tao.

Uspostavljanjem zvanične saradnje Komunistička partija Kine i SNSD su se obavezali da jačaju razmjenu i iskustava u upravljanju državom. Već za nekoliko dana u Banjaluku će stići visoke delegacije ove partije.

- Ovo je veoma važno zato što se gotovo malo šta dešava da nema potvrdu i podršku same partije. Za nas je važno što smo mogli danas da pričamo o tome kako uspostaviti dobru ekonomsku saradnju. Vidim da su ovdje gotovo na svakom mjestu spominje uspjeh koji je ostvaren izgradnjom TE Stanari. Kada sam bio sa predsjednikom Kine u Beogradu, on je isto pominjao taj projekat. Postali smo poznati u čitavoj Kini zbog toga i veoma je važno da uspostavimo tu saradnju. Kineske kompanije su pokazale sposobnost da mogu da na najbolji mogući način realizuju te projekte. Međupartijska saradnja je najbolji mogući uvod u dobru ekonomsku saradnju, rekao je predsjednik Srpske.

Komunistička partija Kine će podsticati kineske kompanije da jačaju saradu i ulažu u Republiku Srpsku, A Srpska želi još veću ulogu i aktivno učešće u projektu "jedan pojas- jedan put" u okviru sporazuma 16+1, odnosno zemalja centralne i istočne Evrope sa Kinom.

(Foto:RTRS)

- Ovo je poruka koju će imati sve njihove kompanije, jer su sve njihove kompanije najvažnije državno vlasništvo. Ako imamo dobru ekonomsku saradnju, to znači da smo dobili 'zeleno svjetlo' i od same partije da se kompanije angažuju kod nas. Mi smo došli da pokušako animirati ljude i kompanije na principima ekonomske saranje, formirljnjem slobodnih ekonomskih zona. To je projekat koji bi mogao da bude veoma uspješan u narednim godinama u Republici Srpskoj. Rekli su da će ohrabriti kompanije. Mislim da će dolazak delegacije Komunističke partije Kine kod nas krajem mjeseca još više ojačati mogućnost realizacije tog projekta, naglasio je Dodik.

Najbolji primjer dosadašnje saradnje je izgradnja TE Stanari.

- Republika Srpska je spremna da prihvati kompanije iz Kine i treba ih ohrabriti, što će biti najlakše iz specijalne ekonomske zone o čijim se izgradnjama pregovara, zaključio je Dodik.