latinica  ћирилица
04/11/2016 |  17:48 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Zašto je novembar mjesec brkova i brada? (VIDEO)

Puštanje brade i brkova u novembru ima mnogo dublje značenje od ukrašavanja lica.
Movember - brkovi - Foto: RTRS
Movember - brkoviFoto: RTRS

Ono što je oktobar za žene, to je novembar za muškarce i za borbu protiv raka prostate. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske zajedno sa neformalnim udruženjem "Superbrke", progovorili su još jednom o ovoj bolesti.

S brkovima ili bez njih. Muškarci i žene širom svijeta u novembru skreću pažnju na rak prostate i testisa. Najnoviji podaci pokazuju da se broj oboljelih od raka testisa, posljednjih dvadeset godina udvostručio.

"Kao što je dojka simbol materinstva i simbol karcinoma kod žena i perjanica vodilja svih bitki karcinoma, tako su prostata i testisi kod muškaraca", rekao je Saša Јungić, specijalista onkolog iz klinike za onkologiju UKC RS.

Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS napominje: "Ako se ova bolest otkrije na vrijeme najveći broj bolesnika bude uspješno izliječen. Zbog toga trebamo da podržimo u potpunosti ovu akciju".

Neformalno udruženje "Superbrke" i ovog novembra pronalazi način da kroz projekat "Movember" probudi svijest o ovim bolestima, ali i da napravi humanitarnu akciju, prikupljajući novac za pomoć oboljelima.

"Mi smo napravili niz aktivnosti. 1. novembra smo obrijali svoje brade koje ćemo puštati tokom cijelog mjeseca. Napravili smo majice karakteristične za ovaj "Movember", takođe tu je i Brkin fond gdje svi koji žele da učestvuju mogu pomoći Vjekoslavu i Miroslavu", kaže Zoran Šišić iz neformalnog udruženja građana "Superbrke".

Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koji su na šaljiv način pokušali da prenesu veoma ozbiljnu poruku - o preventivi raka prostate.

Cilj puštanja brade je prihvaćanje dlakavosti kao simbola zdravlja, jer oboljeli od raka, usljed jakih terapija, ostaju bez dlaka.