latinica  ћирилица
05/11/2016 |  12:30 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

"Trebinje-austrougarska tvrđava i garnizon od 1878. do 1918." (VIDEO)

"Trebinje-austrougarska tvrđava i garnizon od 1878. do 1918.", bila je tema predavanja Folkera Pahauera, profesora na Institutu za urbano i arhitektonsko naslijeđe Tehnološkog univerziteta u Gracu.
Tvrđava - Foto: RTRS
TvrđavaFoto: RTRS

Predavanje je izazvalo veliko interesovanje Trebinjaca u Muzeju Hercegovine, a ovo studiozno istraživanje ujedno je bila i njegova doktorska disertacija. 

Profesor Folker Pahauer iz Austrije predstavio je svoja istraživanja fortifikacijskog sistema građenog tokom 40 godina vladavine Austrougarske monarhije nad Bosnom i Hercegovinom. Obišao je petnaestak utvrđenja oko Trebinja, ali i tvrđave u samom jezgru grada. Riječ je tvrdi Pahauer, o novoj vrsti utvrđenja bivše monarhije, koja je specijalno građena za ovo područje u nekoliko faza, sa izuzetnim odbrambenim sistemima.

- Neka utvrđenja su nažalost u oštećenom stanju, ali na primjer tvrđava Strač je prilično dobro očuvana. Na njoj se nalaze karakteristične čelične kupole, koje su jedino očuvane - kaže Pahauer.

Strač je sa 365 prostorija tvrdi Pahauer, najmodernaije utvrđenje koje je Austrougarska monarhija sagradila za vrijeme svoje vladavine. Priznaje, bilo jako teško dolaziti do bilo kakvih zapisa toga vremena, čak i u Bečkom arhivu, s obzirom na zabranu fotografisanja vojnih objekata.

- Što se tiče same izgradnje, posebno period iza 1900. godine, nećete naći nijednu fotografiju. Јa nisam nažalost mogao da nađem nijedan slikovni zapis izgradnje samog Strača - kaže Pahauer.

Speleološko društvo "Zelena brda" iz Trebinja godinama sarađuje sa profesorom Pahauerom u terenskim istraživanjima. Smatraju da ne treba zanemaritini aspekt njihovog obnavljanja, po uzoru na pojedine tvrđave iz Italije i Hrvatske, koje su pretvorene u atraktivne turističke destinacije

- Imamo namjeru da ih velerizujemo, čak postoji ideja za projekat za obnovu Strača - kaže Dubravno Kurtović, predsjednik ovog društva.

Autrougarske tvrđavnje, su važan dio trebinjskog arhitektonskog naslijeđa, ali i spomenici izuzetne istorijske važnosti, ne samo ovog regiona već i centralne Evrope.