latinica  ћирилица
05/11/2016 |  12:41 | Autor: RTRS

Glava boli zbog sinusa

Simptomi koji nastaju usljed zapaljenja su malaksalost, povišena temperatura, curenje i zapušenost nosa.

Dugotrajna zapušenost nosa i curenje poslije infekcije gornjih respiratornih puteva kod 20-40 odsto pacijenata dovedu i do akutne upale sinusa. Sinuzitis kod mnogih obično nastaje naglo. Јedan od neprijatnih simptoma ove upale su i bolovi u glavi veoma jakog intenziteta, koji ometaju normalno funkcionisanje.

Doktorka Svetlana Valjarević, ORL u Službi otorinolaringologije sa maksilofacijalnom hirurgijom Kliničko-bolničkog centra Zemun, objašnjava da je bol u glavi koji nastaje zbog upale u većini slučajeva jednostran i lokalizovan u regiji sinusa koji je zahvaćen zapaljenjskim procesom. Najčešće je to u čeonoj regiji, regiji gornje vilice, ili u korjenu nosa, i oni su bolno osjetljivi na pritisak prstima.

- Pacijenti sinusogenu glavobolju opisuju kao osjećaj punoće ili pritiska, koji se pojačava prilikom promjene položaja glave, najčešće prilikom saginjanja - kaže dr Valjarević.

- Kada dođe do upale sinusa, sluznica je otečena, a sinusna šupljina u većoj ili manjoj mjeri ispunjena sekretom. Upala i otok onemogućavaju prirodnu drenažu sinusa u nosne hodnike i to dovodi do osjećaja bola koji traje dok se upala sinusa ne izliječi i ne uspostavi "dobra ventilacija".

Glavobolja i malaksalost mogu da se jave odmah na početku upale, a prati ih zapušenost i curenje nosa, iscrpljenost, gubitak apetita, ali i povišena tjelesna temperatura. Doktorka Valjarević navodi i da je kod pacijenata sa hroničnom upalom sinusa, glavobolja uglavnom konstantan problem koji sa pogoršanjima ili poboljšanjima može da traje i godinama.

- Kod hroničnih formi upale sinusa tegobe traju duže od 12 nedjelja, simptomi su blaži, ali dugotrajni i to sa povremenim pogoršavanjima - kaže dr Valjarević.

- Za lečenje akutnih sinuzitisa koriste se vazokonstriktorne kapi ili sprejevi za nos. Ukoliko se brisom nosa potvrdi bakterijski ili gljivični uzročnik, propisuju se antibiotici i antimikotici. U slučajevima kada postoji i alergijska komponenta, u terapiju se dodaju i lijekovi protiv alergije. U međuvremenu, dok liječenje traje, mogu se koristiti i analgetici koji će smanjiti osjećaj bola. Hronične forme sinuzitisa liječe se i hirurški, pogotovo ako pacijent ima devijaciju nosne pregrade ili polipe u nosu i sinusima.

Osobe koje imaju česte upale sinusa trebalo bi da povedu računa i sluznicu nosa ispiraju mlakim fiziološkim rastvorom ili sprejevima sa pantenolom. Takođe, treba voditi računa i o oralnoj higijeni, jer i bakterije sa zuba mogu da prodru u sinus i dovedu do zapaljenja.

Izvor: Večernje novosti