latinica  ћирилица
05/11/2016 |  20:06 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Bundevino ulje iz Potkozarja na evropskom tržištu (VIDEO)

Domaće bundevino ulje, proizvedeno iz sjemena štajerske bundeve, organski uzgojene u dubičkom selu Pobrđani, steklo je veliku popularnost na evropskom tržištu.
Bundevino ulje - Foto: RTRS
Bundevino uljeFoto: RTRS

Zahvaljujući uzgoju štajerskih bundeva, pod Kozarom je zaposleno desetak porodica iz Potkozarja. Visoki kvalitet domaćih bundeva, uzgojenih bez pesticida, proslavio je i Pobrđane i dubičko bundevino ulje.

Branka Bosiočića srce je iz Austrije, vuklo u rodne Pobrđane kod Kozarske Dubice, gdje je počeo uzgajati štajerske bundeve. Sjeme ove organski uzgojene bundeve koristi se za proizvodnju visoko kvalitetnog bundevinog ulja, koje je ubrzo steklo veliku popularnost na evropskom tržištu. Plodna zemlja, čist vazduh i uzgoj bez pesticida, bili su dobitna kombinacija.

Borko Bosiočić, Poljoprivredno gazdinstvo "Bio produkt", Kozarska Dubica, kaže da je uvidio da je ovaj predio idealan za uzgoj bundeve - od nadmorske visine, zemljišta koje nije podložno plavljenju i sličnih pogodnosti, što je bio razlog da počne s ovom proizvodnjom.

Svi uslovi u Pobrđanima pogoduju uzgoju štajerske bundeve, pa je ovdje za litru bundevinog ulja potrebno manje od dva i po kilograma sjemenki, dok je u Austriji potrebno više.

Zahvaljujući proizvodnji bundevinog ulja, u Potkozarju je zaposleno desetak porodica. Bundeve su trenutno zasijane na površini od deset hektara zemljišta. Problem je što ima više kupaca nego ulja.

Dalibor Ćurguz, iz Pobrđana, ističe da ne koriste nikakve pesticide za zaštitu bundeve i da je to potpuno prirodna  proizvodnja.

Zbog ljekovitosti, bundevino ulje veoma je skupo. U Republici Srpskoj litar košta 20 evra, a u inostranstvu cijena je pet puta veća. U Pobrđanima se nadaju proširenju proizvodnje, jer je, ističu, rodna zemlja najbolja perspektiva.