latinica  ћирилица
07/11/2016 |  13:21 | Autor: RTRS

Studija - svaka mutacija na plućima pušača je potencijalni tumor

Naučnici upozoravaju da pušenje uzrokuje na stotine mutacija ljudskog DNK, a svaka mutacija je potencijalna šansa za razvoj tumora.
Zdravlje (Ilustracija: RTRS) -
Zdravlje (Ilustracija: RTRS)

Ispitivanjem na hiljadu gena tumora, otkriveno je da osoba koja puši 20 dana u prosjeku doživi 150 mutacija u svakoj plućnoj ćeliji.

Promjene su stalne i ostaju u ćelijama čak i ako neko prestane da puši.

Studija objavljena u časopisu "Nauka" pokazuje direktnu vezu između broja popušenih cigareta tokom života i broja mutacija u "tumorskoj DNK".

Autori su otkrili da, u prosjeku, pušenje kutije cigareta dnevno uzrokuje svake godine 150 mutacija u svakoj plućnoj ćeliji, 97 mutacija u grlu, 23 mutacije u ustima, 18 mutacija u mokraćnoj bešici i šest mutacija u jetri.

"Što je više mutacija, veće su šanse da će se one dogoditi u ključnim genima koje nazivamo geni raka, a koji će normalnu ćeliju pretvoriti u ćeliju raka", pojašnjava profesor Majk Streton, rukovodilac istraživanja.

On napominje da bi se isti pristup u istraživanju mogao primijeniti kod drugih karcinoma kod kojih je manje poznat uzrok njihovog nastanka.

"Istraživanjem gena raka, otkrićemo `arheološke tragove` prošlih izlaganja koja su odgovorna za stvaranje tumora. To bi, potencijalno, moglo da vodi ka njegovoj prevenciji", kaže Streton.

Izvor: SRNA