latinica  ћирилица
07/11/2016 |  14:44 | Autor: RTRS

Kojić: Tužilaštvo Hrvatske pod hitno da sasluša Štefaneka

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da tužilaštvo Hrvatske mora pod hitno da pozove na saslušanje pukovnika Hrvatske vojske Vinka Štefaneka zbog njegovog javnog priznanja da je komandovao jedinicama HVO-a na području Orašja i Posavine.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Tužilaštvo Hrvatske mora Štefaneka pozvati na saslušanje u vezi sa okolnostima događaja u Orašju, s obzirom da o tome postoji aktivan predmet u Tužilaštvu BiH", rekao je Kojić Srni.

On je ocijenio da je poptuno neprimjereno da Hrvatska i njeno pravosuđe, koje se nalazi pod političkim pritiskom, na sve moguće načine nastoji da prikrije ratne zločine i da zaštiti ratne zločince, državljane Hrvatske koji su te zločine počinili u BiH.

"Nije jasno šta to Hrvatska krije, ako javno kažu da su sve njihove akcije bile legitimne, ako ne dozvoljavaju pristup njihovim ratnim arhivama", istakao je Kojić.

Kojić navodi da Hrvatska ovim obmanjuje javnost jer su vlasti te zemlje u potpunosti svijesne zločina koji su počinjeni i u skladu s tim je Vlada Hrvatske donijela zaključak da zabrani pristup arhivama u Hrvatskoj kako bi zaštitila zločince, prikrila zločin i suštinu karaktera rata - da je Hrvatska 1992. godine izvršila agresiju na BiH, odnosno Republiku Srpsku, čineći najmonstruoznije ratne zločine.

"U kompletnoj Posavini je tada bio uspostavljen sistem logora za Srbe, gdje su logoraši prolazili najstrašnije torture mučenja, silovanja i druge oblike nečovječnog postupanja i ponižavanja", istakao je Kojić.

On kaže da javno priznanje Štefaneka da je komandovao jedinicama HVO-a na području Orašja i Posavine potvrđuje da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, odnosno Republiku Srpsku.

"Ovo priznanje je jako važno jer utiče na karakter rata koji se dešavao na prostoru BiH, a kojeg su uporno dezinformacijama, obmanama i lažima godinama pokušavavali i pokušavaju da prikažu drugačije", naglasio je Kojić.

"Štefanek javno priznajući da je on komandovao jedinicama HVO-a u Orašju pokazao da se ne boji odgovornosti i da je amnestiran od države Hrvatske od odgovornosti za ove ratne zločine", napomenuo je Kojić.

On je rekao da slučaj "Orašje" spada u kategoriju najsloženijih predmeta ratnih zločina koje treba da procesuira Tužilaštvo BiH, ističući da je potpuno isti slučaj i sa predmetima "Mrkonjić Grad".

"Državljani BiH koji su počinili zločine u Mrkonjić Gradu treba da odgovaraju pred Tužilaštvom BiH. Za lica koja su nedostupna pravosuđu BiH treba podići optužnicu i ustupiti krivično gonjenje i natjerati pravosuđe u Hrvatskoj da te predmete procesuira. Najopasnija moguća situacija jeste da zbog nedostupnosti osumnjičenih predmeti i dalje budu u ladicama", zaključio je Kojić.

Pukovnik Hrvatske vojske Vinko Štefanek potvrdio je nedavno za televiziju N1 da je komandovao postupcima HVO-a na području Orašja i istočne Posavine.

On je potvrdio navode Almina Dautbegovića, advokata Đure Matuzovića, jednog od uhapšenih pripadnika HVO-a, da je Hrvatska vojska bila nadređena jedinicama HVO-a u Posavini.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH su na području Orašja uhapsili nedavno 10 lica zbog sumnje da su, kao pripadnici HVO-a, u ovom mjestu počinili ratni zločin nad većim brojem Srba od aprila 1992. do jula 1993. godine.

Uhapšeni su bili pripadnici Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatvaranje.

Pripadnici Sipe su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili Đuru Matuzovića, Ivu i Tadu Oršolića, Marka Dominkovića i Јosu Nedića.

Među uhašenima su i Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković i Stijepo Đurić, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Izvor: SRNA