latinica  ћирилица
07/11/2016 |  17:52 ⇒ 19:13 | Autor: RTRS

Čović: Hapšenja u Orašju neće opteretiti odnose dvije zemlje

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković istakli su danas u Zagrebu da hapšenja bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane u Orašju neće opteretiti odnose dvije zemlje niti će uticati na opredijeljenost Hrvatske da nastavi pružati podršku BiH na njenom evropskom putu.
Dragan Čović i Kolinda Grabar Kitarović  (Foto:predsjednica.hr) -
Dragan Čović i Kolinda Grabar Kitarović (Foto:predsjednica.hr)

 Na sastanku Čovića i Plenkovića izražena je obostrana zabrinutost za položaj male zajednice preostalih Hrvata u Posavini, u kontekstu hapšenja u Orašju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čovićem razgovarali su danas o hapšenjima bivših pripadnika HVO-a u Orašju koja su izazvala zabrinutost među Hrvatima u Hrvatskoj i BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Hrvatske.

Kitarovićeva i Čović sastanak su iskoristili i za razgovor o predstojećim koracima na evropskom i evroatlantskom putu BiH, koji Hrvatska snažno podržava.

Razgovarano je i o ključnim projektima podrške Hrvatima u BiH, posebno na polju nauke, obrazovanja, umjetnosti i zdravstva.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov nakon sastanka s Čovićem izjavio je da su razgovarali o hapšenjima u Orašju koja, kako je rekao, izazivaju zabrinutost, javlja HRT.

- Ova tema otvorila je dodatnu, važniju temu, a to je status hrvatskog naroda u BiH. Mora postojati jasna vizija, strategija za hrvatski narod u BiH i ta strategija treba doći od njihovih legitimnih predstavnika u toj zemlji. Hrvatska je ta koja im mora pružiti podršku - rekao je Petrov.

Prema njegovom mišljenju, ovako krupne stvari ne događaju se bez razloga.

- Hrvatski narod u BiH jedini je koji pruža otpor unitarističkim i centralističkim nastojanjima, jedini je zaštitnik evropskih integracija. Očigledno u BiH postoje težnje da se zaustavi evropski put - rekao je Petrov.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH su na području Orašja uhapsili nedavno 10 lica zbog sumnje da su, kao pripadnici HVO-a, u ovom mjestu počinili ratni zločin nad većim brojem Srba od aprila 1992. do jula 1993. godine.

Uhapšeni su bili pripadnici Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatvaranje.

Izvor: SRNA