latinica  ћирилица
08/11/2016 |  13:09 ⇒ 09/11/2016 | 13:07 | Autor: RTRS

Asad za RTRS: Siriju satanizuju kao što su nekada Srbiju (VIDEO)

Predsjednik Sirije Bašar el Asad, u ekskluzivnom intervjuu za emisiju RTRS-a "Lazanski direktno", govorio je o ratu u njegovoj zemlji, ulozi SAD i Rusije, odnosima Srbije i Sirije, izborima u Americi....
Bašar el Asad - Foto: RTRS
Bašar el AsadFoto: RTRS

Asad je dešavanja u Siriji uporedio sa dešavanjima u Јugoslaviji 90-ih godina.

- Kroz sve ono kroz šta sada prolazi Sirija, prolazila je ranije i Srbija. Od medijske satanizacije, političke izolacije, ekonomske blokade, bombi i raketa do otimanja teritorije. Sirijski narod će ipak pobjediti - rekao je Asad u ekskluzivnom intervjuu za RTRS.

Bašar el Asad i Miroslav Lazanski (Foto: RTRS)

Asad je naveo da je rat u Srbiji "prikazivan kao humanitarni rat gdje je Zapad želio da interveniše kako bi zaštitio određenu zajednicu protiv agresora iz druge zajednice", te da je "zbog toga mnogo ljudi u svijetu povjerovalo u tu priču".

- Isto je sa Sirijom, koriste istu masku, humanitarnu. U stvari, Zapad ne brine za vaše ljude, ne brine za naše ljude, ne brine ni za koga na svijetu, osim za svoje interese. Mislim da immao iste lekcije, govorimo o dvije decenije razlike, možda su naslovi drugačiji, ali je suština ista - istakao je predsjednik Sirije.

Odgovarajući na pitanje o potencijalnom partnerstvu Rusije i SAD u borbi protiv terorizma, Asad je rekao da, za razliku od Rusije koja je odlučna da istraje u ovoj borbi, SAD koristi teroriste zarad svojih interesa.

- Rusi su veoma odlučni da nastave borbu protiv terorista, dok Amerikanci imaju politiku na potpuno drugačijim vrijednostima. Njihova vrijednost je "Mi možemo iskoristiti teroriste". Mislim da Amerikanci žele da koriste teroriste kao kartu u političkoj igri, kako bi zadovoljili sopstvene interese na uštrb interesa ostalih zemalja - rekao je sirijski predsjednik.

Asad je rekao da je okončanje rata u Siriji moguće onog trenutka kada strane sile napuste ovu zemlju i puste njen narod da sam odlučuje o svojoj sudbini.

- Kada strane sile ostave Siriju na miru, mi kao Sirijci možemo da riješimo probleme za nekoliko mjeseci, manje od jedne godine. To je vrlo jednostavno, mi to možemo ukoliko nema miješanja sa strane. Naravno, to ne izgleda realno, budući da svi znaju da SAD žele da miniraju poziciju Rusije kao svjetske sile, uključujući i njenu ulogu u Siriji - istakao je Asad.

Govoreći o izborima u Americi, Asad je rekao da ko god da pobijedi neće biti dobar za Siriju.

- Debata oko ovih izbora u svijetu jeste ko je bolji - Klintonova ili Tramp. U Siriji, diskusija je ko je gori. Naše iskustva sa američkim zvaničnicima i političarima uopšte kaže da ih ne treba držati za riječ, nisu pošteni. Šta god da kažu, ne vjeruj im - zaključuje sirijski predsjednik.