latinica  ћирилица
09/11/2016 |  15:21 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Puhovski: Izgubićemo Piranski zaliv zbog Melanije Tramp!

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski strahuje da će Hrvatska ostati bez Piranskog zaliva u sporu sa Slovenijom zbog buduće prve dame SAD Melanije Tramp, koja je slovenačkog porijekla.
Melanija Tramp - Foto: Getty Images
Melanija TrampFoto: Getty Images

Puhovski smatra da se Tramp ne razumije u spoljnu politiku i da će, sada pogotovo, ruski lider Vladimir Putin postati "gospodar svijeta".

"Pobijedio je čovjek kome je jedina kvalifikacija to što je amater. Tramp nijedan dan nije bio na javnoj, državnoj ili vojnoj funkciji, a u roku od dva mjeseca dobija najveću moć", navodi Puhovski.

On procjenjuje da su Trampovi glasači ljudi koji nemaju fakultet, te prezreni, odnosno oni koji nisu bili primijećeni u društvu.

"U spoljnoj politici Tramp nema pojma šta bi trebalo da radi. Nema simpatija za NATO i EU. Zapravo, nema ni za nikoga, osim za Putina", navodi Puhovski, a prenose hrvatski portali.

On smatra da Tramp nije sposoban da vodi SAD i da će ključna biti njegova odluka o tome ko će voditi spoljnu politiku, jer će se tek tada znati kakva će biti politika novog predsjednika.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je siguran da će Hrvatska uspostaviti kvalitetne odnose sa novom američkom administracijom i čestitao je republikanskom kandidatu Donaldu Trampu na pobjedi na predsjedničkim izborima u SAD.

"Čestitam na pobjedi, poštujemo volju američkih birača i siguran sam da ćemo uspostaviti kvalitetne odnose sa novom administracijom“, rekao je Plenković novinarima u Opatiji.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir takođe očekuje da će Hrvatska nastaviti da gradi savezničke odnose sa SAD. "Naš je stav vrlo jasan. Mi ćemo sa SAD graditi savezničke odnose i dalje", rekao je Štir novinarima u Opatiji.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović čestitao je izabranom predsjedniku SAD Donaldu Trampu pobjedu na izborima.

"Uvjeren sam da će pod Vašim vođstvom Amerika nastaviti da igra nezamjenjivu ulogu u svijetu u pravcu stabilizacije globalnih prilika, i traženja odgovora na savremene izazove", navodi se u čestitki Đukanovića.

Đukanović je naveoda Crna Gora veoma cijeni tradicionalno prijateljstvo sa SAD i nivo odnosa i saradnje koji je prerastao u strateško partnerstvo, osnaženo kontinuiranom podrškom Vašingtona demokratskom razvoju Crne Gore i njenom evroatlantskom putu.

Izvor: SRNA/Agencije