latinica  ћирилица
09/11/2016 |  19:53 ⇒ 23:03 | Autor: RTRS

"Prvi kadar": RTRS se predstavio kvalitetnim i uspješnim ostvarenjima (VIDEO)

U okviru takmičarskog programa Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu, mjesto u selekciji dokumentarnih filmova pripalo je filmovima naše medijske kuće.
Filmovi RTRS-a na festivalu "Prvi kadar" - Foto: RTRS
Filmovi RTRS-a na festivalu "Prvi kadar"Foto: RTRS

Riječ je o filmu "Djeca" autora Denisa Bojića i filmu "Јadranka" Branka Lazića.

Dva filma, dvije različite priče - dokumentarno-biografski film "Јadranka" posvećen muzičkoj divi Јadranki Stojaković, i film "Djeca" koji govori o subini četiri roditelja koji su u proteklom ratu u BiH izgubili troje djece – publiku u Istočnom Sarajevu ostavile su bez riječi. Rijetki su mogli govoriti o utiscima.

- Nikada nisam imala kontakt sa ljudima koji su preživjeli takvu bol. Film me je dirnuo tako da razmišljam o postojanju, životu i vrijednostima života, uopšte, istakla je Darinka Kenjić.

Predstavljanje višestruko nagrađivanih filmova produkcije Radio-televizije Republike Srpske na festivalu "Prvi kadar" ima poseban značaj. Saradnja će se nastaviti i dalje u funkciji promocije i unapređenja domaćih filmskih ostvarenja.

- Nakon brojnih međunarodnih i regionalnim festivala i priznanja koje je film "Djeca" dobio, ovdje smo u Istočnom Sarajevu na festivalu i izuzetno smo ponosni što imamo priliku i da ponovo predstavimo film i budemo dio jednog velikog i značajnog festivala, festivala koji predstavlja i temelj dokumentarizma u Republici Srpskoj, ali i festivala koji će, nadam se, dugo trajati i biti okosnica budućnosti filma Republike Srpske, rekao je Denis Bojić, reditelj filma "Djeca".

Istakao je da su reakcije na film očekivano emotivne i da tu nije bilo nekih iznenađenja.

Denis Bojić

- Nalazimo se u EX YU selekciji sa drugim, kvalitetnim filmovima i žiri će imati težak posao da ocijeni koji je film najbolji, naglasio je Bojić.

Reditelj je istakao da je samim učešćem na festivalu sa dva filma "Djeca" i "Јadranka" RTRS predstavio sa kvalitetnim i uspješnim radom i da RTRS u svakom trenutku ima filmske proizvode koje može da ponudi ne samo regionu, već i svjetskom tržištu.

- Imali smo dvije vrlo značajne teme, dvije vrlo jake teme. Brako Lazić, naš poznati dokumentarista je radio temu jednog velikog muzičara Јadranke Stojaković i čak poslije njene smrti možemo da kažemo da taj film ima još veću vrijednost, istakla je Aleksandra Mitrić Štifanić, umjetnička direktorka i selektorka festivala "Prvi kadar".

Dodala je da film svjedoči o jednom vremenu, ali i jednoj vrlo značajnoj ličnosti iz naše kulture i umjetnosti.

- Film "Djeca" je bio prepoznatljiv još kad se pričalo o produkciji tog filma, kao jedne vrlo značajne teme, koja mora da se prikaže i publici u Istočnom Sarajevu, naročito mladima i srednjoškolcima, upravo sa idejom da oni vide neku priču koja je danas gotovo zaboravljena, naglasila je Mitrić Štifanić,

Ona smatra da se ponovo pokrenula priča o tome na jedna drugi način.

- Ne sa govorom mržnje o ratu, ili nešto što nam se desilo ružno u istoriji, nego upravo, kroz sudbinu čovjeka i to je ono što treba da podstakne gledaoca na razmišljanje o tome šta je ustvari ono što je sudbina, šta je ono što može da nas očekuje i šta je ono šta ružno može da nam se desi, i koliko moramo da vrednujemo sam život, naglasila je umjetnička direktorka i selektorka festivala.

Mitrić Štifanić rekla je da kvalitet filmova koji dolaze iz produkcije RTRS-a svake godine, sa sve većim entuzijazmom i sa mnogo više zalaganja i rada na filmu, i to su odlični rezultati i naravno dobrodošli na festivalu,

Na ovogodišnjem 10 jubilarnom filmskom festivalu Prvi kadar filmovi RTRS-a takmiče se u kategoriji za najbolji dokumentarni film.