latinica  ћирилица
10/11/2016 |  19:25 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Svi Stajići iz Nevesinja dobrovoljni davaoci krvi (VIDEO)

Pozitivna i nesvakidašnja priča stiže iz Nevesinja. Koliko znači dobrovoljno dati dozu krvi, odavno je poznato prezimenjacima - Stajića.
Milan Stajić - Foto: RTRS
Milan StajićFoto: RTRS

Bez razlike na godine, njih petnaestak, stupanjem u punoljetstvo, postajali su humanisti. Na sedamnaestu, redovnu godišnju akciju, u nevesinjsku Službu za transfuzijsku medicinu, stiglo ih je osam. Ostali su opravdali izostanak, uz obavezu da će doći i dragocjenu tečnost darovati narednih dana.

Dragan, Milan, Željko, Srđan, Milutin, Brano, Lazar, Slaviša, Goran... spisak Stajića je poduži. Braća, stričevi, rođaci, bratići, na jedinstvenom humanom okupljanju.

Dragan je dao krv jubilarni pedeseti put. Stajići kažu da žele podići svijest o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi.

Ipak, da to nije sve, razotkrio je jedan od rođaka.



- Povodom jubilarnog davanja krvi našeg rođaka dogovorili smo druženje, a častiće onaj ko ima najmanji hemoglobin - u šali kaže Srđan.

Ko je častio, nisu otkrili, ali jesu da je Milutin najstariji među njima, te da će se još Stajića priključiti ovom humanom činu.

Novih doza treba sve više, s obzirom na to da se u novoj nevesinjskoj bolnici rade i najsloženije operacije digestivnog trakta.

- Vodeći se maksimom da krv treba da čeka pacijenta, trudimo se da pripremimo dovoljne količine. Oko 250 doza godišnje ne zadovoljava sve potrebe. Međutim, ohrabruje činjenica da je, poslednjih godinu-dvije, humanista sve više - ističe transfuziolog Maksim Brenjo.

Na pitanje kakva je krv Stajića stiže odgovor: "Neka kažu oni kojima je pomogla".