latinica  ћирилица
11/11/2016 |  09:45 ⇒ 12/11/2016 | 09:26 | Autor: RTRS

Zbog organizovanog kriminala uhapšen Alija Delimustafić (FOTO/VIDEO)

U policijskoj akciji kodnog naziva "Pravda" uhapšeno je 20-ak lica, među kojima i bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Alija Delimustafić i Јuso Škrijelj, bivši pratilac Alije Izetbegovića.
Hapšenje Delimustafića -
Hapšenje Delimustafića

U policijskoj akciji kodnog naziva "Pravda", uhapšeni su bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Alija Delimustafić i bivši pratilac Alije Izetbegovića Јuso Škrijelj. Zbog krivičnih djela sa nekretninama, uhapšeno je još 20-ak lica, među kojima advokati, sudije, opštinski službenici u Sarajevu. Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pretreseno je i 60 lokacija na području Federacije BiH, Republike Srpske i Hrvatske. Federalna policija, MUP RS i Hrvatski Uskok sa pretresenih lokacija, izuzimali su dokazni materijal.

Sa lisicama na rukama, bivšeg ministra Aliju Delimustafića, policija Srpske predala je u nadležnost Federalnoj policijskoj upravi. Prethodno, satima je trajao pretres njegovog stana u naselju Dobrinja u Istočnom Sarajevu. Delimustafić je, uhapšen rano jutros u Vojkovićima, dok je s torbom u kojoj je bila veća suma novca, pokušao da pobjegne. U MUP-u RS kažu da je nađeni novac oduzet.

Nezvanično, prethodnih dana, Delimustafić je saslušavan i zbog ratnog zločina u Sarajevskom velikom parku. A onda je odlučio da otputuje na Tajvan. Policija ga je preduhitrila, pa je turističku lokaciju zamijenio pritvorskim prostorima.

Tamo je od ranih jutarnjih časova i Јuso Škrijelj, Delimustafićev poslijeratni poslovni saradnik, kao i advokat Emir Karača koji je godinama zastupao Delimustafića.

Uhapšeno je i nekoliko službenika iz opštinskih odjeljenja za imovinsko-pravne i stambene poslove, katastar u sarajevskim gradskim opštinama. Među njima i Lejla Cerić, pomoćnica načelnika opštine Stari Grad. Privedeni su bivši pravobranilac sarajevske opštine Stari Grad Suada Hadžić i stručnjak za saobraćaj Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hajrudin Omerbegović. Nalog za hapšenje izdat je i za Lejlu Fazlagić sudiju Opštinskog suda u Sarajevu, koja je na tu funkciju ostavku podnijela u maju.

Policijska akcija u Sarajevu (FOTO:SRNA)

Objekte koje Fazlagićeva koristi u Hrvatskoj, među ostalima, pretresao je i USKOK. Svi oni osumnjičeni su za krivična djela koja se dovode u vezu sa malverzacijama u poslovima trgovine nekretninama, u kojima su stekli višemilionsku korist.

Portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić izjavila je da je riječ o krivičnim djelima - organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od sudije, pranje novca i prevara.

Prema našim saznanjima, Kantonalno Tužilaštvo Delimustafića i njegove pomagače, tereti da su godinama, na osnovu krivotvorene dokumentacije, a uz pomoć sudije Fazlagić, uknjižavali takozvane napuštene stanove i ostale nekretnine, na odane im ljude. Nekretnine su potom, posredstvom Delimustafićevih firmi, prodavali trećim licima.

Lejla Fazlagić (Foto: Klix)

Biznis je razgranat neposredno poslije rata, još dok je bio visokopozicionirani SDA-ov policajac, a Škrijelj blizak saradnik Izetbegovića starijeg. Izetbegović mlađi, danas je zaboravio na sve njihove ratne i poratne zasluge!

"Delimustafić nije blizak mojoj stranci. Ko je to blizak mojoj stranci?", upitao je Bakir Izebegović.

Kako god, Delimustafić i družina ili će tek biti ili su već predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva. Tamo je istraga, kažu, trajala više mjeseci. Da li će za njih biti zatražen pritvor, biće poznato za 24 časa?

Haošenje (Foto: Klix)

Ko je Alija Delimustafić?

Za Aliju Delimustafića vezuje se niz kriminalnih afera koji počinje još u prijeratnom periodu. Ko je uhapšeni Alija Delimustafić?

Od kuvara, preko policajca, do ministra unutrašnjih poslova – decenijama je Delimustafić u centru afera. Mnogi ga i danas dovode u vezu sa formiranjem zloglasne muslimanske jedinice za likvidacije „Ševe“, čiji kravavi pečat zločina nad Srbima, ali i zločina za su koje optuženi Srbi, nikad nije rasvijetljen.

Osim ratne, Delimustafića prati i kriminalna hipoteka. Prijeratne finnansijske malverzacije, privatni biznis, tuča, afera BH Banke, prevara Hipotekarne banke, te zloupotreba službenog položaja na mjestu ministra. Prozivan je i za pokušaj državnog udara za vrijeme Alije Izetbegovića.

Nakon smjene sa mjesta ministra 1992, odlazi u Austriju. Dobija i državljanstvo Hrvatske. Pod lažnim identitetom 2002. godine uhapšen je u Beogradu zbog falsifikovanja dokumenata i otmice u Njemačkoj. Osuđen je na četiri godine, a opet je uhapšen 2013. zbog organizovanog kriminala.

Delimustafić se dovodio u vezu i sa švercom oružja i ratnim profiterstvom. Međutim, sve to nije uticalo na odluke bivših predsjednika Federacije – Niko Lozančić ga je pomilovao, a Živko Budimir omogućio da kazna bude izbrisana iz sudske evidencije.