latinica  ћирилица
11/11/2016 |  12:48 ⇒ 19/05/2017 | 12:33 | Autor: RTRS

Prvi kadar: Nagrade za filmove "Јadranka" i "Djeca"

Projekcijom prvog srpkog naučno-fantastičnog filma "Procep", pala je posljednja klapa Desetog međunarodnog filmskog festivala Prvi kadar u Istočnom Sarajevu.
Prvi kadar - Nagrade za RTRS - Foto: RTRS
Prvi kadar - Nagrade za RTRSFoto: RTRS

Tokom šest festivalskih dana, prikazan je 51 film iz 30 zemalja svijeta, a publika je u okviru pratećeg programa, mogla da pogleda i 20 igranih filmova. Proglašeni su i najbolji.

Gran pri Festivala "Stećak kneza Pavla" prema mišljenju tročlanog međunarodnog žirija, osvojio je Dokumentarni film "Čovjek iz soli", autora Sejeda Sajada Moosavija iz Irana.

Ostvarenja RTRS-a Filmovi "Djeca" autora Denisa Bojića i film "Јadranka" autora Branka Lazića, osvojili su nagrade za najbolji film po izboru publike festivala.

- Radio-televizija Republike Srpske je počastvovana učešćem i nagradama na najvećem festivalu dokumentarnog filma u Srpskoj. Osvajanje nagrade je čast i obaveza za nas i potvrđuje još jednom uspješnu proizvodnju i produkciju RTRS-a, te nas obavezuje da nastavimo sa snimanjem dobrih filmova - rekao je Denis Bojić, autor filma "Djeca".

Specijalna diploma Savjeta festivala uručena je dokumenatarnom filmu "Spomenko na vječnoj straži", autora Mile Savića iz Republike Srpske. Savić je istakao da nagrada predstavlja motivaciju za dalji rad i zahvalio organizatorima festivala.

Među nagrađenima, našli su se i dokumentarni i kratki filmovi iz Slovenije, Norveške, Švajcarske, Hrvatske I Srbije.

Aleksandra Mitrić Štifanić, umjetnička direktorka i selektorka Festivala rekla je da već od sutra kreću pripreme za 11. Prvi kadar.

- Trudićemo se da publika u Istočnom Sarajevu i dalje ima priliku da vidi naš izbor onoga što bude nastalo u domenu dokumentarnog i kratkog igranog filma. Sljedeće godine očekuje nas bogat prateći i edukativni program Festivala - istakla je ona.

Decenija filma doprinijela je razvoju kulture i filmskog života u Istočnom Sarajevu ali i cjelokupnom razvoju filmske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH.