latinica  ћирилица
12/11/2016 |  21:05 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

Prikazan dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži"

Dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži", autora Mileta Savića, prikazan je večeras u Lincu u organizaciji Srpskog kluba sporta i kulture "Nikola Tesla" iz ovog austrijskog grada.
Spomenko Gostić - Foto: RTRS
Spomenko GostićFoto: RTRS

Predsjednik ovog kluba Radenko Drinić rekao je da su prikazivanjem filma željeli da Srbe koji žive u Austriji "upoznaju" o Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom srpskom borcu.

"Željeli smo da naš narod vidi ko je bio Spomenko i šta je uradio za srpski narod", rekao je Drinić, koji je izrazio zadovoljstvo odzivom publike na večerašnjoj projekciji.

Autor Mile Savić rekao je da je cilj filma da lik Spomenka Gostića i ono što je učinio za srpski narod i otadžbinu budu sačuvani od zaborava.

"Ako zaboravimo Spomenka, kao da smo sami sebe precrtali", rekao je Savić i dodao da je potrebno snimiti filmove i o drugim junacima našeg vremena.

SKSK "Nikola Tesla" osnovan je u Lincu 2010. godine s ciljem očuvanja i njegovanja kulture i tradicije srpskog naroda manifestovano kroz njegovanje folklora, maternjeg jezika, saradnjom sa književnicma, piscima, glumcima, muzičarima i ostalim ličnostima iz oblasti kulture.

Na 10. Međunarodnom filmskom festivalu "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu juče je dokumenatarnom filmu "Spomenko na vječnoj straži" uručena specijalna diploma Savjeta festivala za "potresnu antiratnu priču o dječaku-borcu koji je poginuo braneći svoju zemlju u ratu na teritoriji bivše Јugoslavije".

Spomenko Gostić, četrnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i koji je rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Јovići na planini Ozren.

Izvor: SRNA