latinica  ћирилица
13/11/2016 |  19:50 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Radovi na tunelu HE Dabar, najznačajnijeg objekta sistema Gornji Horizonti (VIDEO)

Niske temperature i nepovoljni uslovi za građevince, nisu usporili iskop tunela, za potrebe hidroelektrane "Dabar".
Tunel HE Dabar - Foto: RTRS
Tunel HE DabarFoto: RTRS

Radi se o ključnom objektu, u okviru sistema "Gornji horizonti". Izgradnja je, zvanično, počela 1. septembra.

Vlada Republike Srpske donijela je investicionu odluku za hidroelektranu "Dabar", ukupne vrijednosti 352 miliona maraka. Pored HE Dabar, tunel je uslov za izgradnju još tri elektrane.

Od oko 650 metara već je prokopano sedamdeset metara trase pristupnog tunela "Straževica". Kao pomoćni objekat, građevince će, do kraja februara naredne godine, dovesti do trase glavnog dovodnog tunela.

- Idemo na dovodni tunel, lijevo i desno, po četiri kilometra, iz ovog napadnog mjesta, pojašnjava Slobodan Ratković, šef projekta HE Dabar.

Preostalih četiri, od ukupno dvanaest kilometara tunela, kaže Ratković, biće kopano iz pravca izlaza budućeg tunela. Na tom dijelu, radovi su počeli krajem oktobra.

- Geologija je promjenjiva, ali je u planiranom geološkom profilu. Prvih osamnaest metara je bilo loše, sada smo na 67.metru, ušli smo u kaverne, moramo podgrađivati, kaže šef gradilišta, Edvard Kostelic.

Prije snjegova, građevinci su postavili sve instalacije, da bi iskop trajao tokom zime. U ranijem periodu, već je izgrađeno po trideset kilometara puteva i elektromreže, i petnaestak kilometara vodovodne mreže.

HE Dabar koštaće 352 miliona maraka. Јednu četvrtinu obezbjeđuju Hidroelektrane na Trebišnjici, a ostatak će biti finansiran kreditom.

Gordan Mišeljić, direktor ZP "Hidroelektrane na Trebišnjici" a.d. navodi da trenutno imaju priličan broj kreditnih ponuda, a što se tiče tunela, isfinansiraće ga vlastitim novcem.

Mišeljić je potvrdio da preostali neriješeni imovinsko-pravni odnosi, u eksproprijacionom pojasu oko buduće akumulacije HE Dabar, ne utiču na izgradnju.

Prema investicionoj odluci Vlade, izgradnja HE Dabar trajaće pedeset četiri mjeseca.

Svojom proizvodnjom i proizvodnjom na nizvodnim elektranama, u elektroenergetski sistem RS, trebalo bi da donese novih više od 510 gigavat-časova električne energije.