latinica  ћирилица
14/11/2016 |  08:30 ⇒ 08:32 | Autor: RTRS

Izbjegavajte noćne obroke

Prekomerno, nesvjesno "noćno grickanje" hrane može da dovede do gojaznosti, a o tome bi posebno trebalo da povedu računa nervozne i tužne osobe, koje su, inače, najviše sklone ponoćnim užinama. Na takvo ponašanje podstiče ih njihov iracionalni, nesvjesni dio ličnosti, upozorava italijanski psihoterapeut Silvana Dalera.
Gojaznost (Foto: Thinkstock) -
Gojaznost (Foto: Thinkstock)

Sa sličnim problemom suočavaju su i oni koji pate od poremećaja u ishrani poznatog kao "sindrom noćnog prejedanja". Za ovakve osobe je karakteristično da nemaju apetit prije podne već konzumiraju veće količine hrane u večernjim satima, i često se bude tokom noći zbog snažne potrebe da nešto pojedu.

Utjehu u frižideru traže i oni koji su pod stresom ili u depresiji. Od sindroma noćnog prejedanja pati oko 1,5 odsto ukupne svjetske populacije, od čega je 42 procenta gojaznih i 44 odsto oboljelih od depresije.

Ovaj poremećaj se liječi psihoterapijom i lijekovima, a proces liječenja daje dobre rezultate ukoliko se kombinuje sa promjenom ishrane i načina života. To znači da obroci moraju da budu češći i uravnoteženi, bez preskakanja doručka. Uveče je vrlo važno i opuštanje uz dobar film ili knjigu.

Izvor: novosti.rs