latinica  ћирилица
14/11/2016 |  15:36 | Autor: RTRS

Med i cimet - šta sve liječi ova ukusna kombinacija?

Naučnici tvrde da je med vrlo efikasan u liječenju brojnih bolesti, a kada se kombinuje s cimetom postaje smrtonosno oružje za viruse, visok nivo holesterola, šećera u krvi i drugih neprijatelja za naše zdravlje.
Med i cimet za vaše zdravlje - Foto: ilustracija
Med i cimet za vaše zdravljeFoto: ilustracija

Srčana oboljenja

Napravite pastu od meda i cimeta. Mažite je na kriške hljeba umjesto marmelade i redovno jedite za doručak. To će smanjiti nivo holesterola u arterijama i spriječiti infarkt.

Artritis

Dodajte dvije velike kašike meda i jednu kašiku cimeta u čašu s toplom vodom. Pijte ujutro i uveče. Kada se redovno konzumira, može da pomogne kao lijek protiv raka, pa čak i izliječi hronični artritis.

Infekcija žučne kese

Pomiješajte dvije veće kašike cimeta i jednu kašiku meda u čaši s mlakom vodom. Pijte ovu mješavinu svaki dan, koja će uništiti mikrobe u žučnoj kesi.

Holesterol

Pomješajte dva veće kašike meda i tri kašike cimeta u velikoj čaši s čajem. Kada ovo budete pili, nivo holesterola će se smanjiti za 10 odsto za samo dva sata.

Prehlada

Ako imate prehladu, uzmite jednu veliku kašiku meda sa 1/4 kašikom cimeta. Uzimajte ovu mješavinu tri dana zaredom. To će riješiti prehladu, hronični kašalj i začepljenje sinusa.

Bolovi u stomaku

Med u kombinaciji s cimetom će eliminisati bolove u stomaku. Redovnim uzimanjem je moguće ukloniti čir na želucu.

Imunološki sistem

Redovno konzumiranje meda i cimeta u prahu jača imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa.

Gripa

Španski ljekari su otkrili da med sadrži prirodne sastojke koji ubijaju viruse i štite od gripa.

Gubitak težine

Kuvajte čašu vode s medom i cimetom u prahu i pijte svako jutro na prazan želudac pola sata prije doručka. Kada se redovno konzumira, pomaže u gubljenju kilograma.

Zadah

Svakog jutra isperite usta toplom vodom u koju ste dodali jednu kašiku meda i cimeta. Ova mješavina pomoći će vam da održite svjež dah cio dan.

Izvor: Agencije