latinica  ћирилица
14/11/2016 |  18:05 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Srpski kadrovi u Ministarstvu odbrane neobaviješteni o NATO bilbordima (VIDEO)

Ko je i po čijem nalogu u ime Ministarstva odbrane BiH podržao kampanju za pridruživanje BiH NATO paktu - nije poznato. Zamjenik ministra iz reda srpskog naroda ne zna kako se amblem Ministrastva našao na bilbordima po BiH, jer njega, kaže, o tome niko nije obavijestio.
Bilbord NATO - Foto: RTRS
Bilbord NATOFoto: RTRS

Iz Ministrastva odbrane su nam u dopisu pojasnili da su dali odobrenje da na bilbordima budu obilježja Ministrastva, jer se, kako kažu, BiH kreće ka EU i NATO, iako to zvanično nigdje nije odlučeno, bar kada je NATO u pitanju.

U odlukama Ministarstva odbrane, čini se, ne učestvuje zamjenik iz reda srpskog naroda, iako je to po zakonu obavezno. O amblemu na bilbordima koji promovišu ulazak BiH u NATO, Boris Јerinić ne zna ništa.

- Nijedan dokument tipa bilo koje saglasnosti te vrste nije bio u Ministarstvu odbrane. Njihova promocija, njihova akcija, nije prvi put da reklamiraju NATO organizaciju, ali nije mi poznato otkud se nalazi, ako već postoji amblem MO, a ako su ga stavili bez saglasnosti to je pitanje za njih - kaže Јerinić.

Sve će, kaže Јerinić, provjeriti u Ministarstvu - ko je i zašto dopustio da se amblem Ministarstva odrane nađe na bilbordu koji najavljuje ulazak BiH u NATO. U Ministarstvu već znaju odgovor, bar su nama tako u dopisu rekli.

"Kampanju o ulasku u NATO pokrenulo je Multimedijalno odjeljenje ambasade SAD u Sarajevu, a ne Ministarstvo odbrane BiH. Ministarstvo odbrane BiH je dalo saglasnost da na plakatu budu obilježja MO, jer su dva glavna spoljnopolitička cilja naše zemlje članstvo u EU i NATO".

Ko je tačno dao saglasnost, ako zamjenik ministarke o tome ne zna ništa, nije pojašnjeno. Ni Savjet ministara, kaže ministar bezbjednosti,Dragan Mektić sa takvom odlukom nije upoznat.

- Јa, koliko znam, to nije bilo na Savjetu ministara. Ako je Ministarstvo odbrane BiH dalo takvu saglasnost, onda treba vidjeti unutar Ministarstva odbrane ko je i na koji način odobrio - navodi Mektić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je promovisanje članstva u NATO-u propust srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, koji, kako kaže, zaboravljaju da oko tog pitanja postoji konsenzus na koji su i oni pristali – da o tome odlučuju građani Srpske.

Dodik je podsjetio da oko NATO-a postoji dogovor, te upitao kako je moguće da se onda ovo dešava.

Nedopustivo je, kaže Dodik, da se dešavaju takvi propusti, a da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama o tome ne znaju ništa. Čini se da su odlučili da se, kako kaže, ne miješaju u svoj posao.