X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
15/11/2016 |  12:15 | Izvor: RTRS

Virus zapadnog Nila smrtonosniji nego što se misli

Virus zapadnog Nila može biti znatno smrtonosniji nego što se do sada pokazalo, a zaraženi pacijenti mogu umirati od komplikacija izazvanih infekcijom čak i nekoliko godina poslije pojave prvih simptoma, navodi se u studiji američkih naučnika koju danas objavljuje agencija Frans pres.
Komarac - Foto: TANЈUG
KomaracFoto: TANЈUG

Studija je nastala na osnovu ispitivanja uzorka od 4.144 pacijenta iz Teksasa zaraženih virusom u periodu od 2002. do 2012. godine i predstavljena je na godišnjoj konferenciji Američkog društva za tropske bolesti i higijenu u Atlanti.

Od posljedica infekcije virusom, u prva tri mjeseca po otkrivanju bolesti umrlo je 286 ispitanih osoba, a njih 268 preminulo je poslije 10 godina od komplikacija povezanih sa virusom.

Kako se navodi u studiji, umrlo je 13,3 odsto ispitanih pacijenata, od čega četiri odsto samo tri mjeseca od pojave prvih simptoma bolesti.

Stručnjaci su procijenili da virus zapadnog Nila može biti opasniji od virusa zika jer izaziva komplikacije čak i kod pacijenata koji su preživjeli infekciju bez vidljivih posljedica, zbog čega je smrtonosniji nego što je prvobitno utvrđeno.

Virus zapadnog Nila nije izazvao nikakve simptome kod 80 odsto oboljelih, dok je kod ostalih došlo do visoke temperature, povraćanja, dijareje, a u rijetkim slučajevima i do oštećenja mozga.

Među ispitanim pacijentima, smrtnost je bila najviša kod onih sa oštećenjima mozga, ali su do smrtnog ishoda dovodile i bubrežne bolesti povezane sa infekcijom.

Virus zapadnog Nila prvi put se pojavio u SAD 1999. godine i pripada istoj porodici virusa kao i virus zika i virus žute groznice.

Izvor: Beta