X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/11/2016 |  13:21 ⇒ 13:40 | Izvor: RTRS

Preduhitrite prehladu: Tri načina za jačanje imuniteta

Sezona prehlada i gripa je pred vratima, a mnoge ne veseli činjenica da svake godine nismo pošteđeni tog talasa kijavica, kostobolje i malaksalosti. Kako preduhitriti prehladu i grip, odbraniti se ili je barem ublažiti, otkrijte kroz tri ključne stvari za jačanje imuniteta.
Sokovi (Foto: Thinkstock) -
Sokovi (Foto: Thinkstock)

1. Hrana bogata antioksidantima

U jačanju imuniteta vrlo su bitni vrsta i kvalitet namirnica koje unosimo u organizam. Stoga se u vrijeme prehlada i gripa preporučuje unos hrane bogate antioksidantima kao što su svježe voće i povrće koji nas štite od gripa i ostalih virusa tokom cijele godine.

Svojstva protiv upala sadrže namirnice poput tamnijeg zelenog povrća, bobičastog voća, lososa, paradajza, a poželjne su i namirnice bogate vitaminom C poput nara, limuna, narandže, mandarina, peršuna, kelja, paprike, zelja, praziluka i slično. Istraživanja su pokazala kako i cink, koji se može naći u namirnicama kao što su sjemenke bundeve, špinat, ostrige, orašasti plodovi i mahunarke, može da skrati trajanje prehlade čak i za nekoliko dana.

Ako primijetite da oko vas vladaju prehlade, uz uvijek dobrodošle namirnice koje sadrže C vitamin, naoružajte se i onima bogatim cinkom.

Uživajte u toplim hranjivim supama, a izbjegavajte prerađenu odnosno gotovu hranu i šećer jer su pogodne za razmnožavanje bakterija i slabljenje imunog sistema.

2. Probiotici - stražari organizma

Mikrobi koji žive u našem digestivnom traktu pomažu nam da svarimo hranu, ali oni takođe učestvuju u regulaciji našeg metabolizma, osjećaja gladi i tjelesne težine, a imaju i određeni uticaj na naš imuni sistem. Snažan imunitet oslanja se na zdrav sitem organa za varenje, jer u njemu je smješteno gotovo 70 odsto našeg imunog sistema. U njegovom besprjekornom radu uveliko pomažu probiotici koji sadrže "dobre" bakterije koje su korisne i pri ublažavanju upala i sprečavanju infekcija. Prema tome, oni nam mogu pomoći da ojačamo imunitet i čuvaju nas od prehlada i gripa. Ukoliko do njih ipak dođe, mogu pomoći u ublažavanju njihovih simptoma.

Šta su probiotici?

Fermentirane namirnice poput kefira ili jogurta sadrže probiotike pa se preporučuje njihov povećan unos prije sezone prehlada. Ako pak niste ljubitelji takvih proizvoda ili niste sigurni da li ih unosite dovoljno, možete se poslužiti probiotičkim dodacima ishrani ili probiotičkim lijekovima. Oni se, osim za vraćanje ravnoteže crijevne mikroflore, mogu koristiti i preventivno kako bi ojačali zdravlje sistema za varenje i time naš imunitet, i pripremili organizam za sezonu prehlada i gripa. O tome kakvi bi probiotici bili baš za vas posavjetujte se s vašim lljkarom.

3. Vježbajte, spavajte, provjetravajte prostoriju

Za jačanje imuniteta važna je briga i za naše tijelo u vidu redovnog vježbanja. Pri tome nikako ne žrtvujte san jer kvalitetno spavanje od barem sedam sati i "ukradenih" 20 minuta preko dana za odmor ili dremanje ključni su u borbi protiv prehlada i gripa kada stignu niske temperature. Tokom sezona prehlada i gripa obavezno spavajte i boravite u provjetrenim prostorijama. Redovno otvaranje prozora i učestalije čišćenje radnih površina smanjuju rizik od zaraze.

Izvor: Agencije