latinica  ћирилица
15/11/2016 |  16:30 ⇒ 16:40 | Autor: RTRS

To mogu samo Јapanci: Popravljena šteta za samo 48 sati!

Brojni svjetski mediji objavili su vijest da se u centru japanskog grada Fukuoke otvorila ogromna rupa, ali vrijedni Јapanci pobrinuli su se da ovaj problem bude riješen za samo 48 sati.
Brza sanacija rupe u Јapanu - Foto: AFP
Brza sanacija rupe u ЈapanuFoto: AFP

Rupa od 30 metara otvorila se usred prometnog dijela grada blizu željezničke stanice i prijetila je urušavanju okolnih zgrada.

Tradicionalno vrijedan narod, kakvi su Јapanci, pobrinuli su se da popune sve dijelove rupe i ponovo asfaltiraju ulicu. Dva dana poslije ovaj dio grada izgleda kao da rupa nikada nije ni postojala, a saobraćaj je neometano uspostavljen.

Lokalni mediji javljaju da su popravke uključivale sanaciju vodovodnih cijevi, semafora, električnih instalacija i drugih dijelova ulice koje je rupa "progutala" 8. novembra. Incident je doveo do prekida u snabdijevanju strujom, vodom i gasom, te prekida telefonskog signala, ali niko nije povrijeđen.

Gradonačelnik Fukuoke Soiširo Takašima rekao je da je popravljeni dio ulice sada 30 puta otporniji nego što je bio prije nego što se pojavila rupa, a eksperti rade na utvrđivanju uzroka pojavljivanja provalije.

Јapanski mediji kažu da se rupa površine 30 sa 27 metara i dubine 15 metara otvorila zbog građevinskih radova na produženju linija metroa.

Izvor: Agencije