latinica  ћирилица
16/11/2016 |  17:40 | Autor: RTRS

Delimustafić i ostali umiješani i u prodaju zemljišta Arapima!?

U sklopu policijske akcije "Pravda" uhapšeno je više osoba, a najzvučnije ime je Alija Delimustafić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova tzv. RBiH.
Hapšenje Delimustafića -
Hapšenje Delimustafića

Ono što je do sada objavljeno je da su Delimustafić i ostali sumnjiče za malverzacije s nekretninama koje su kupovali Arapi, kao i da je riječ o višemilionskim iznosima.

Mirsad Delimustafić, brat Alije Delimustafića, koji je, kao pripadnik organizovane grupe osumnjičen za nezakonitu prodaju i knjiženje nekretnina, predan je juče u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Sam se predao policiji u ponedjeljak.

Kantonalni sud u Sarajevu još nije donio odluku na zahtjev Tužilaštva o izdavanju potjernice i raspisivanju međunarodne potjernice za Lejlom Fazlagić i Zoranom Lonačarom. Tužilaštvo je u nedjelju Kantonalnom sudu u Sarajevu poslalo prijedlog za određivanje pritvora i međunarodne potjernice za troje osumnjičenih u akciji "Pravda" - Mirsadom Delimustafićem, Lejlom Fazlagić i Zoranom Lončarom. Delimustafić se u međuvremenu predao policiji. Zbog čega se tri dana čeka na odluku, niko nema odgovor.

Odluka o raspisivanju međunarodne potjernice za osumnjičenima u akciji "Pravda" još uvijek nije donesena, izjavila je  juče za portparolka Kantonalnog suda u Sarajevu Amra Kovačević. Ono što javnost najviše zanima su detalji zašto su ovi ljudi uhapšeni i optuženi. Do sada je samo poznato da su Delimustafić i ostale osumnjičeni da su na nezakonit način dolazili do napuštenih stanova i zatim ih prodavali arapskim državljanima. Već mjesecima se u javnosti pojavljuju informacije o tome kako arapski državljani kupuju nekretnine. Nije riječ samo o kupovini stanova, nego im je omogućena i kupovina zemljišta, pa čak i izgradnja čitavih naselja u koja je zabranjen ulazak bh. građanima,.

Јedno takvo naselje već je nizgrađeno na području Sarajeva, a prema posljednjim informacijama u toku je izgradnja još jednog znatno većeg naselja, namijenjenog isključivo za Arape. Osim ovoga, Arapi su krenuli da kupuju zemljište i po  Hercegovini. U njihovom vlasništvu su velike površine zemljišta na Ivanici kod Ravnog, a pokušavaju da kupe zemljište u Mostaru, kao i na području između Mostara i Čapljine. Nije poznato da li su uhapšeni u akciji "Pravda" bili umiješani i u ove projekte.

Objavljeno je samo to da se Delimustafić i ostali sumnjiče za malverzacije s nekretninama koje su kupovali Arapi i da su iznosi višemilionski.

U cijelu priču uključen je i hrvatski USKOK, a čak se spominje da je i čitava istraga pokrenuta na zahtjev Hrvatske.

Izvor: Dnevnik.ba