latinica  ћирилица
17/11/2016 |  09:37 | Autor: RTRS

Identifikovano antitijelo koje uništava 98 odsto sojeva HIV-a

Antitijelo izolovano iz krvi osobe zaražene HIV-om uspješno je uništilo 98 odsto laboratorijski izolovanih sojeva HIV-a, uključujući i one otporne na druga antitijela iste klase.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Velika efikasnost snažnog antitijela, nazvanog "broj 6", čini ga idealnim kandidatom za dalja istraživanja usmjerena na liječenje HIV infekcija, kažu naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, najveće biomedicinske istraživačke agencije na svijetu.

Stručnjaci sada ispituju evoluciju "broja 6" kako bi otkrili kako je tačno razvio sposobnost tako efikasnog uništavanja većine sojeva HIV-a.

Identifikacija antitijela koja uništavaju HIV bila je pravi izazov za naučnike, jer virus brzo mijenja površinske proteine kako bi izbjegao prepoznavanje od strane imunog sistema.

Prije otkrića "broja 6", najbolji kandidat naučnika bilo je antitijelo "VRC01" (ubija 90 odsto sojeva), koje su izolovali u istraživačkom Centru za vakcine američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

- Kao i "VRC01", "broj 6" blokira infekciju tako što se vezuje za virus i sprečava ga da se prikači za ćelije - rekli su istraživači u saopštenju za javnost.

Nova otkrića pokazuju da "broj 6" ima prednosti u odnosu na "VRC01" i nudi "bolje i dugotrajnije dobrobiti liječenja". Istraživači takođe vjeruju da neće morati da ga daju intravenozno, već da u salo ispod kože.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, širom svijeta krajem 2015. godine živjelo je 36,7 miliona ljudi sa HIV-om ili sidom.

Izvor: RTS