latinica  ћирилица
18/11/2016 |  18:57 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Rijetke fotografije amazonskog plemena (FOTO)

Pleme koje nema dodira sa civilizacijom i živi u dubokim dijelovima prašine Amazona fotografisano je iz vazduha.
Amazonsko pleme - Foto: klix.ba
Amazonsko plemeFoto: klix.ba

Rijetke fotografije napravljene su iznad teritorije Јanomami plemena, a na njima se vidi malo selo u blizini granice sa Venecuelom.

Pretpostavlja se da u Јanomami plemenu živi oko 35.000 ljudi, ali postoje najmanje tri podgrupe koje nemaju apsolutno nikakvog kontakta sa spoljnim svijetom. Ove fotografije prikazuju jednu od te tri grupe.

Amazonsko pleme (FOTO:kliks.ba)

U selu živi oko 100 ljudi, a njihovoj teritoriji prijete više od 5.000 ilegalnih kopača zlata koji preuzimaju zemlju. Radnici su donijeli bolesti poput malarije u ovu regiju, te su zatrovali hranu i vodu živom, što je izazvalo ozbiljnu zdravstvenu krizu.

Udruženje Hutukara objavilo je fotografije kako bi podiglo svijest i upozorilo da ozbiljno strahuju za ova plemena koja su vrlo ranjiva.

Amazonsko pleme (FOTO:Kliks.ba)

"U mjestima gdje žive Indijanci koji nemaju dodira sa svijetom, riba, lov i biljke moraju biti zaštićeni. Cijeli svijet mora znati da su oni u svojoj šumi i vlasti moraju poštovati njihovo pravo da žive tu. Kopači zlata su kao termiti, stalno se vraćaju i ne ostavljaju nas na miru", rekao je šaman i aktivista Davi Kopenava iz ovog udruženja.

Ova plemena žive od lova, ribolova, banana i manioka. Međunarodne organizacije upozoravaju da bi ona mogla doživjeti veliku katastrofu ako se zemlja ne zaštiti.

Izvor: Agencije